latinica  ћирилица
03/06/2020 |  11:54 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

Ćeranić: Bezbjednost u BiH duboko političko pitanje

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je u našem Јutarnjem programu da je bezbjednost u BiH duboko političko pitanje, te da bi u tom kontekstu trebalo posmatrati i ostavku Fahrudina Radončića na funkciju ministra bezbjednosti BiH.

Ćeranić je podsjetio da je Radončić iznio prijedlog o deportaciji ilegalnih migranata kojem su se mnogo oštro usprotivili, navodeći to kao jedan od razloga za podnošenje ostavke. Međutim, Ćeranić kaže da ostavka povlači dublja pitanja koja bi vrlo lako mogla završiti političkom prekompozicijom vlasti na nivou Federacije BiH.

- Radončić je govorio da u BiH ima 10.000 migranata, kao i u Srbiji, ali BiH je manja. Tu je i nesporazum koji je imao sa /bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom/ DŽaferovićem i /ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom/ Turković koji su se suprotstavili prijedlogu o deportaciji. Međutim, Radončić je predsjednik SBB-a, stranke koja participira u vlasti i njegova ostavka znači povlačenje ove stranke iz svih struktura gdje je u koaliciji sa SDA. To će dovesti do političke prekompozicije, prvenstveno u Vladi FBiH, pa i Kantonu Sarajevo - pojašnjava Ćeranić.

On smatra da je čitava priča počela zahtjevom za smjenu premijera FBiH Fadila Novalića zbog afere "Respiratori".

- Za smjenu Novalića glasao je Radončićev SBB i DF Željka Komšića, što znači da Vlada FBiH ima veoma krhku većinu koja može da padne. Vidi se da ideja o prekompoziciji, koju SDP Nermina Nikšića obavlja da HDZ-om i SBB-om, može imati kao rezultat novu vladu u kojoj Radončić figurira kao novi premijer. Ukoliko SDA bude izbačen iz vlasti pred lokalne izbore, šanse te partije su slabije, kako pred lokalne izbore, tako i pred opšte - naveo je Ćeranić.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Ćeranić kaže da su migranti veliki bezbjednosni problem u BiH.

- Migranti prave velike probleme lokalnom stanovništvu, mnogo je incidenata o kojima se skoro i ne govori - navodi on.

Ćeranić kaže da je potrebno institucionalno rješenje ovog problema.

- Ako dođemo u situaciju da se stanovništvo samoorganizuje, onda smo u velikom problemu. Postoje organi koji treba da održe javni red i mir, ali tu postoji puno problema - istakao je on.