latinica  ћирилица
03/06/2020 |  12:58 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Nije lako sa Bogom ratovati

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upozorio je da se u Crnoj Gori ponovo progoni Crkva Hristova i da Crkvu optužuju da je protiv države, kao što su hrišćani za vrijeme Nerona optuženi da su spalili Rim iako ga je spalio sam Neron.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Јovan D. Radović) -
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Јovan D. Radović)

Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom služio je danas, na praznik Svetog cara Konstantina i njegove majke Јelene, Svetu arhijerejsku liturgiju na ostacima Manastira Presvete Bogorodice na Ratcu u Baru u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Svetog Јovana Vladimira".

U arhipastirskoj besjedi mitropolit Amfilohije istakao je da su ovaj sveti hram podigli upravo Sveti car Konstantin i carica Јelena, "na mjestu gdje je bila jedinstvena Crkva Istoka i Zapada, koja se sabirala u ime Gospodnje".

- To zajedništvo se nastavlja i danas. Naša braća rimokatolici služe svoju službu, a i mi nastavljamo tu svetu tradiciju vezanu za cara Konstantina i Јelenu - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je dodao da je na stradanju i raspeću sagrađena Crkva Božija, koja je i do danas razapinjana, gonjena i progonjena.

- Nažalost, evo i u našoj Crnoj Gori ponovo se progoni Crkva Hristova od obezboženih potomaka krštenog naroda, krštavanoga od vremena cara Konstantina - ukazao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je naglasio da nije lako sa Bogom ratovati.

- Daće Bog da se i ovoj crnogorskoj vlasti vrati razum i pamet, da ne ratuju sa Bogom, niko Boga i Crkvu Božiju pobijedio nije na ovoj zemlji već 2.000 godina, a gonili su je i progonili svi odreda, još od vremena Nerona - rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, nastavlja se gonjenje Crkve Božije i pokušaj da se ugasi svjetlost nebeska, neprolazna, koja osvećuje i prosvećuje svakog čovjeka koji se rađa na zemlji.

- Ta svjetlost priziva sve ljude i zemaljske narode da budu osvećeni i prosvećeni kroz tajnu krštenja, miropomazanja, pripremljeni za vječno božansko dostojanstvo, za Carstvo nebesko - naveo je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da, sa druge strane, "demonska sila pokušava da ugasi tu svjetlost božansku i ljude veže samo za ono što je zemaljsko, prolazno, ništavno".

- Neka bi Gospod sve urazumio da se vratimo Bogu - Hristu Gospodu i kroz njega i preko njega jedni drugima i vječnom našem dostojanstvu - poručio je mitropolit Amfilohije.

Manifestacija "Dani Svetog Јovana Vladimira" u organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Bar ove godine, zbog epidemiloške situacije, ima molitveni karakter. Počela je u nedjelju, 31. maja, a završava se sutra na praznik Svetog Јovana Vladimira, kada će u 9.00 časova u Sabornom hramu Svetog Јovana Vladimira u Baru biti služena liturgija, a u 18.00 časova moleban će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.