latinica  ћирилица
03/06/2020 |  14:05 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Košarac: Formiraćemo ekspertski i pravni tim zbog Trgovske gore

U BiH će biti formirani ekspertski i pravni tim koji će se baviti problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, s ciljem da bude spriječeno ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je, nakon sjednice Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, istakao da će ekspertski tim činiti eminentni stručnjaci, predstavnici entitetskih ministarstava, opštine Novi Grad i Unsko-sanskog kantona, nadležnih agencija kao i Kluba zelenih.

- Vjerujem, nažalost, da Hrvatska neće odustati od lokaliteta Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva. Zato moramo iskoristiti stručne, naučne i pravne kapacitete kako bi onemogućili Hrvatsku u ovoj namjeri, jer postoji opravdani strah za zdravlje oko 250.000 stanovnika u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une - rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On kaže da će ekspertski tim predvoditi Emir Dizdarević i da će Savjetu ministara u narednih nekoliko dana dostaviti prijedlog odluke o formiranju ovog tima.

- Kada je riječ o pravnom timu u narednih 10 do 15 dana dostavićemo prijedlog Savjetu ministara. Apelujem i na ministra inostranih poslova BiH Biseru Turković da pokrene diplomatske aktivnosti sa Hrvatskom. Planiramo da predstavnici BiH razgovaraju sa vlastima u Hrvatskoj i da eksperti budu uključeni u sve procese - dodao je Košarac.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić naglasila je da je u Hrvatskoj poništen javni poziv za izbor konsultantske kuće koja je trebalo da izradi studiju uticaja na životnu sredinu.

- Ukoliko Hrvatska želi da izradi studiju, onda mora obavijestiti BiH. Nezamislivo je da odlagalište bude u blizini zaštićenih područja. Period pravne bitke tek predstoji ukoliko Hrvatska ne odustane od Trgovske gore - rekla je Golićeva.

Predstavnik Zelenog kluba - međuparlamentarne grupe poslanika Saša Magazinović rekao je da je u rješavanju ovog problema sada učinjeno mnogo više, nego u prethodnim sazivima Savjeta ministara i da je pokazano potrebno jedinstvo svih nivoa u BiH.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ponovio je da su građani u slivu rijeke Une zabrinuti zbog namjere Hrvatske i da ne smije biti dopušteno da Trgovska gora bude odlaglište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar trgovine i turizma Edita Đapo i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko.