latinica  ћирилица
03/06/2020 |  14:18 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Crnadak o izdavanju nelegalnih viza

Nekadašnji ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak došao je danas u Graničnu policiju BiH kako bi se izjasnio o svojim saznanjima kada je riječ o izdavanju nelegalnih viza državljanima Pakistana.
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

Iz Granične policije BiH je rečeno za "Dnevni avaz" da je ova policijska agencija tokom 2019. godine Tužilaštvu BiH dostavila informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja viza BiH državljanima Pakistana u Ambasadi BiH u Islamabadu, koji su prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su iste dobijali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, a da je stvarna namjera pribavljanja vize BiH bila da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU.

- Nakon što je Tužilaštvo BiH u 2020. godini dostavilo Graničnoj policiji BiH naredbu za preduzimanje određenih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza o počinjenom krivičnom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, Granična policija je u proteklom periodu preduzela naložene mjere i radnje o čemu je Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj - navode u Graničnoj policiji.

U toku su provjere i u vezi sa izdavanjem turističkih viza Iračanima. Granična policija BiH vratila je krajem prošle godine sa sarajevskog aerodroma 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a koje su, kako se kasnije priznali, plaćene putem posrednika u Ambasadi BiH u Јordanu po 1.000 evra.

Istrage u oba predmeta vodi Tužilaštvo BiH i Centralno istražno odjeljenje Granične policije.