latinica  ћирилица
03/06/2020 |  15:08 ⇒ 16:23 | Autor: dnevni avaz

Tegeltija: SDA vrši opasan pritisak na rad pravosuđa

VSTS je na današnjoj sjednici razmatrao je političke pritiske na rad pravosuđa u posljednjoj aferi "Respiratori" kazao je novinarima nakon sjednice predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- Dvije najvažnije odluke koje smo danas donijeli odnose se na pritiske na pravosudni sistem i na pravilnik o ocjenjivanju sudija i tužilaca. VSTS je danas dao podršku svim mojim dosadašnjim izjavama i da će sutra izaći s posebnim saopštenjem povodom pritisaka na rad pravosuđa koje imamo u posljednje vrijeme - kazao je Tegeltija.

Takođe pripremili smo i zahtjev za preispitivanje presude kojom je ukinut Pravilnik o ocjenjivanju sudija i tužilaca u BiH i pirpremiće se inicijativa za ocjenu ustavnosti te presude Suda BiH.

Odgovarajući na pitanje o prozivanju medija, Tegeltija je kazao da ne misli da su mediji krivi i da vrše pritisak.

- Potpuno je razdvojeno pitanje pritiska o kojem mi govorimo danas za koji sam kazao da je očigledan i opasan, a koji dolazi od strane politike i političkih predstavnika. Medijski pritisak dozvoljen pritisak, javnost ima pravo da pritišće pravosudni sistem. Naravno za svakog čovjeka vrijedi presumpcija nevinosti i to ni mediji ne bi trebali da ugrožavaju. Moj stav je jasan, danas kad smo govorili o pritiscima, govorili smo o političkim pritiscima koji su uslijedili u vezi posljednjeg predmeta koji je vezan za nabavku respiratora u FBiH. Odnosi se na izjave i saopštenja koje su davali najviši predstavnici SDA povodom tog predmeta. To smo ocijenili kao opasan pritisak i to je Savjet jednoglasno podržao – istakao je Tegeltija.

Upitan da komentariše rad tužilaca koji rade na predmetu Novalić i drugi, Tegeltija je odgovorio da on ne ocjenjuje pojedinačni rad tužilaca.


- Apsolutno ne opravdavam bilo kakvo curenje informacija ni iz policije, ni tužilaštva ili suda. To je pojava s kojom se susreće i s kojom imamo problem. Ukoliko bi znao ko je u javnost dao te podatke istog momenta protiv njega bi podnio disciplinsku prijavu. Međutim postoje činjenice i dokazi koji su se iznosili na ročištu i bili su javni – naglasio je Tegeltija.

Dodao je da curenje informacija može biti i krivično djelo, jer ugrožava tok istrage.

Na novinarsko pitanje o sadržaju saopštenja koje će sutra VSTS izdati, a povodom političkih pritisaka, Tegeltija je pojasnio da će se ono baviti i kontekstom jezika mržnje i napada na pravosudni sistem.

- Imaće dio koji se odnosi na ovaj pojedinačni slučaj i jedan opšti dio – kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, moglo bi se konstantovati da je neki proces politički, ukoliko bi se mogla uspostaviti direktna veza s nekom političkom strujom sa tužiocem ili sudijom.

- Kad bi se taj link mogao utvrditi moglo bi se govoriti o političkom procesu. Duboko sam ubijeđen da tužioci i u ovom predmetu čestito, savjesno i zakonito rade svoj posao. Po kvalitetu ima različitih tužilaca, boljih i lošijih – rekao je Tegeltija.

Komentarišući zahtjeve SDA da se pokrene smjena glavne tužiteljke Gordane Tadić, Tegeltija kaže da SDA kao niti jedna druga stranka nije ovlaštena da pokreće bilo kakve inicijative u ovom smislu.

- To je zahtjev ili inicijativa koju mi uopšte ne razmatramo i o čemu se ne može ni razgovarati. Prema tome to je neozbiljan pristup pravosudnom sistemu i mogu da govore šta hoće, ali na osnovu takve inicijative se ništa neće desiti - zaključio je Tegeltija.