latinica  ћирилица
03/06/2020 |  15:21 ⇒ 15:29 | Autor: SRNA

Šeranić: Proširenje Doma za stare za 70 do 90 mjesta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će resorno ministarstvo podržati proširenje kapaciteta Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu za 70 do 90 korisničkih mjesta.
Istočno Sarajevo: Šeranić - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: ŠeranićFoto: SRNA

- Što se tiče tog proširenja, zajednički ćemo raditi na tom budućem projektu, što će biti novina za Istočno Sarajevo, ali i za samu ustanovu - rekao Šeranić nakon razgovora sa direktorom Doma za starija lica Miljanom Sladojem.

Prema njegovim riječima, proširenje će zavisiti od toga da li će to biti za korisnike koji su nepokretni i kojima treba drugačiji način njege ili će to biti pokretni korisnici koji mogu da brinu o sebi.

Govoreći o organizaciji Doma u vrijeme epidemije virusa korona, Šeranić je naveo da se ovaj, kao i drugi domovi u Republici Srpskoj, dobro organizovao.

On je podsjetio da su domovi za starija lica republičke ustanove, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske, tako da je tokom epidemije Ministarstvo zdravlja i socijalne zaptite Srpske bilo u direktnoj komunikaciji sa svima njima, te dodao da je u Srpskoj bilo sistematsko testiranje na virus korona lica koja rade u tim domovima.

Sladoje je rekao da se niko od korisnika Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu nije zarazio virusom korona, zahvaljujući poštovanju svih mjera koje su donijele nadležne institucije u Republici Srpskoj.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske i resornom ministru za podršku koju su pružili ovoj ustanovi tokom epidemije virusa korona, te dodao da se Dom u ovom periodu organizovao u skladu sa svojim mogućnostima, ali i preporukama nadležnih u Srpskoj.

Kada je riječ o proširenju ove ustanove, Sladoje je rekao da je trenutno u fazi izrada projektne dokumentacije, koja bi uskoro trebala da bude gotova.

- Početni dio posla, odnosno početak izgradnje, finansiraćemo sami, nakon čega će se u projekat uključiti Ministarstvo kako bi se do kraja privela izgradnja, opremanje i sve ono što teba da bi se on i realizovao - istakao je Sladoje.

On je naglasio da je riječ o značajnom projektu za starija lica na području Sarajevsko-romanijske regije, te dodao da je velika potražnja za smještajem.

- Ovim projektom, ne samo da ćemo povećati kapacitet, već ćemo i značajno unaprijediti uslugu koju pružamo - rekao je Sladoje i pojasnio da će na taj način biti rasterećen postojeći objekat, odnosno korisnici će dobiti veći komoditet.

Prema njegovim riječima, time će se ukazati potreba i za zapošljavanjem novog stručnog kadra, a samim tim i zaokružena usluga starim licima - da dostojanstveno žive u ovoj ustanovi.

U Domu za starija lica u Istočnom Sarajevu trenutno je smješteno 137 lica, a njegov kapacitet je 141.