latinica  ћирилица
03/06/2020 |  17:23 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Dodik: Kandidat za ministra bezbjednosti mora ispuniti zakonske uslove

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ova stranka neće podržati novog kandidata za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara iz SDA ako ne bude ispunjavao zakonske i druge obaveze i uslove.

- Uslov je da kandidat ispuni zakonske i druge obaveze i sačekaćemo da vidimo da li će proći te provjere - izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je rekao da Fahrudin Radončić nije bio prepreka da se izabere novi direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH, već bošnjačka politika koju predvodi SDA.

Dodik je naglasio da bi bilo logično da se izborom novog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara dođe u poziciju da se imenuje i direktor Sipe i direktor Regulatorne agencije za komunikacije, jer je provedena sva procedura za te pozicije.

Dodik je rekao da SNSD ne želi da destabilizuje Savjet ministara i to ne čini i naglasio da je Savjet ministara juče odradio jedan dobar posao bez obzira na iščekivanja i na štete koje je imala Republika Srpska.

- Sada imamo priliku da slobodno raspolažemo sredstvima od MMF-a. Nije to samo taj iznos, već je riječ o vezanim sredstvima koja dolaze od drugih kreditora, pa čak i donatora gdje je uslov bio da se angažuju sredstva od MMF-a kako bi moglo dalje da se krene -  pojasnio je Dodik.

On je izrazio očekivanje da će Republika Srpdska do septembra prikupiti oko 250 miliona evra, što bi bio dovoljan novac da se parira svim troškovima koji su bili na javnim računima u vezi sa pandemijom virusa korona.

- To nije dovoljno da se saniraju sve štete koje smo imali u društvu, preduzećima i na drugim mjestima, ali će biti od velikog značaja. Mjere Republike Srpske su poznate i one se provode - istakao je lider SNSD-a.

Dodik je pozvao poslodavce čiji radnici nisu radili da konačno dostave spiskove da bi mogle da budu isplaćena plate i doprinosi za april, te naglasio da će biti plaćeni i doprinosi za maj za one poslodavce koji su otežano radili.

Predsjednik SNSD-a je podsjetio da je odluka Vlade Republike Srpske bila da se taj iznos plaća na račune radnika, a ne na račune preduzeća jer je postojala bojazan da bi taj novac mogao otići u neke druge namjene jer su zbog objektovnih okolnosti neka preduzeća bila blokirana.

On je rekao da nema nijednog radnika i preduzeća čiji je zahtjev dospio a da nije obrađen i sve plaćeno, te da novac postoji i za ostale radnike.