X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
03/06/2020 |  18:15 | Izvor: SRNA

Linta: Legalizovanje pozdrava "Za dom spremni" - identifikacija sa NDH

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da Hrvatska, legalizovanjem pozdrava "Za dom spremni", sebe u potpunosti identifikuje sa Nezavisnom Državom Hrvatskom /NDH/ i na taj način opravdava počinjeni genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je, reagujući na presudu Visokog prekršajnog suda u Zagrebu da pozdrav "Za dom spremni" na početku Tompsonove srbomrzačke pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj, poručio da je to jedan u nizu dokaza da je Hrvatska po svom karakteru ustaška zemlja, odnosno da je utemeljena na bijesnoj mržnji prema Srbima.

- Upotreba ustaškog pozdrava `Za dom spremni` jeste zločin iz mržnje, a u Hrvatskoj više neće biti čak ni prekršaj protiv javnog reda i mira - upozorio je Linta.

Prema njegovim riječima, u današnjoj Hrvatskoj ne postoje rasni zakoni i koncentracioni logori kakvi su postojali u NDH, ali za tim nema potrebe jer je Tuđmanov režim protjerao više od pola miliona Srba, ubijao i mučio Srbe po hrvatskim gradovima i tokom i poslije hrvatskih zločinačkih vojno-policijskih akcija uništio, oteo i opljačkao srpsku imovinu.

On je posebno naglasio da je u Hrvatskoj od ulaska u EU 2013. godine počela druga faza rehabilitacije NDH i ustaškog pokreta, što u praksi znači stalno podsticanje mržnje, tolerisanje nasilja, proglašavanje organizovanih fizičkih i verbalnih napada na Srbe izolovanim incidentima.

- Preostalim Srbima se šalje zlokobna poruka da se isele ili asimiluju, a protjeranim Srbima da se ne vraćaju na svoju vjekovna ognjišta i da se odreknu svoje imovine i zemlje. Aktuelna vlast, kao i prethodne, blagonaklono gleda na ustaštvo i doprinosi njegovoj normalizaciji u hrvatskom društvu - rekao je Linta.

On je konstatovao da je u Hrvatskoj potpuno normalno da Sabor bude pokrovitelj, a Katolička crkva služi misu ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Sve činjenice potvrđuju da Hrvatska nije sposobna da bude moderna evropska, već samo zemlja mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, koja sve više postaje prijetnja miru i stabilnosti u regionu - zaključio je Linta.

Hrvatski mediji pišu da je Visoki prekršajni sud u Zagrebu odlučio da pozdrav "Za dom spremni!" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.