latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:50 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Zbog Trgovske gore, ako treba, BiH ide i do Strazbura (VIDEO)

BiH će za rješenje pitanja Trgovske gore, ako treba, ići i do Strazbura, poručeno je sa prvog sastanka Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore. Formiran je ekspertski tim sa predstavnicima entitetskih i bh. institucija, i stručnjaka iz neophodnih oblasti, a biće formiran i pravni tim. Konsenzus o ovom pitanju postoji na svim nivoima vlasti u BiH, poručeno je sa prvog sastanka Kordinacionog tijela u Banjaluci.
Sjednica Koordinacionog tima BiH o Trgovskoj gori - Foto: RTRS
Sjednica Koordinacionog tima BiH o Trgovskoj goriFoto: RTRS

Ekspertski tim čini 21 član - profesori, predstavnici entitetskih ministarstava i nadležnih agencija, Kluba zelenih, Opštine Novi Grad i Vlade Unsko-sanskog kantona. Prijedlog odluke na usvajanje Savjetu ministara dostaviće ministar Staša Košarac koji će uputiti i apel ministarki spoljnih poslova BiH da pokrene diplomatske aktivnosti sa Hrvatskom.

- Paralelno smo razgovarali o konstituisanju pravnog tima i u naredna dva dana ćemo organizovati video konferenciju i definisati strukturu. Prijedlog će biti dostavljen za 10-15 dana Savjetu ministara  - rekao je Košarac nakon sjednice Koordinacionog tijela BiH.

Ministarka Srebrenka Golić kaže da je, prema posljednjim saznanjima, hrvatski fond koji se bavi ovim pitanjem poništio raspisani javni poziv za izradu studija uticaja na životnu. Ukoliko se odluče za studije, ističe Golićeva, moraju obavijestiti pogođenu stranu BiH. U suprotnom, time će se baviti međunarodni sudovi u Strazburu.

- Ukoliko Hrvatska želi da izradi studiju, onda mora obavijestiti BiH. Nezamislivo je da odlagalište bude u blizini zaštićenih područja. Period pravne bitke tek predstoji ukoliko Hrvatska ne odustane od Trgovske gore - rekla je Golićeva.

Načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je konferencija iz marta prošle godine, koju je organizovao Zeleni klub, bila prekretnica i da je tada shvaćeno da ovo nije samo problem Novog Grada već cijele BiH.

- Prvi put se radi sistematično. Ali Hrvatska neće odustati jer imaju malo vremena s obizorm da u postojećem skladištu imaju prostora za odlaganje do 2023. godine - naglasio je Drljača.

Košarac dodaje da institucije BiH ništa nisu uradile kada je riječ o ovom problemu, ali da se to promijenilo otkako je preuzeo ministarstvo. Imao je sastanke sa svim predstavnicima institucija, ministarstava, a u Briselu je obavijestio i Generalni direktorat za energiju o ovom problemu