latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:57 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Godišnjica svirepog zločina u Ledićima; Porodice ubijenih sumnjaju u pravdu (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u selu Ledići, u federalnoj opštini Trnovo, obilježeno je 28 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila. Ledići su primjer sramnog zataškavanja svirepih zločina nad srpskim civilima, jer iako se privodi kraju sudski postupak sa samo troje optuženih za svirepi zločin, poučene ranijim presudama, porodice sumnjaju u pravdu.
Ledići - parastos - Foto: RTRS
Ledići - parastosFoto: RTRS

Komšijski dogovor o nenapadanju pogažen je u zoru 3. juna. Pogazili su ga muslimani iz susjednih Dejčića i okolnih sela podno Bjelašnice. Starci pobijeni nadomak pragova kuća, a mladi su spas potražili u zbjegovima. Јedna grupa je preživjela, a o surovoj smrti drugog zbjega svjedočila je masovna grobnica otkopana 2001 godine.

Nema utjehe za Milenu Vitković, rođenu Tešanović, koja  je tog kobnog dana izgubila 10 članova bliže porodice. Nema ni pravde za njenog bratića, osamnaestomjesečnog Miluna.

- Јa 28 godina čekam da se neko osudi za ovo zlo, ali nema… Sve je korumpirano. Od juče mi je zlo kad pomislim gdje moram da idem, šta sam sve doživjela i kakvu muku mučim - priča Milena.

Čekaju da biološki nestanu svjedoci, da se ugasi sjećanje na ledićke žrtve, kao što su ugasla i naša ognjišta - kaže Slavko Vasić. On je roditelje, Nenada i Maru pronašao nadomak sela. Sustigli ih monstrumi pri pokušaju bijega.

- Oni koji su naredili i počinili ovaj zločin, sigurno nemaju miran san. Neka je na sramotu i države i društva - istakao je Slavko.

Osamnaestomjesečni Milun, ubijen u zagrljaju oca Rada i majke Vinke, najmlađa je žrtva. Desetogodišnji Dragomir, dvije godine starija Dragomirova sestra Danijela, njihovi roditelji Lenka i Milorad i 13-ogodišnja Slađana Sekulić, svi su stradali u jednom zbjegu. Najstarija žrtva, Ikonija Vasić, imala je 92 godine.

Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo, ističe da su svi ubijeni bili civili, a način na koji su likvidirani je, ističe, za svaku osudu.

Miroslav Lučić, predsjednik SG Istočno Sarajevo, kaže da procesuiranje previše dugo traje.

- Ovo nas dovodi u sumnju da će ikad doći do presude onih koji su odgovorni za nezapamćen zločin - dodaje Lučić.

Četvrt vijeka trebalo je bh. tužilaštvu da ispiše optužnicu – protiv Edhema Godinjaka, Muderisa Šarića i Mirka Bunjoze. Suđenje traje već šestu godinu.

Maratonskom sudskom procesu protiv Godinjaka, Šarića i Bunjoze, konačno, naslućuje se kraj - 25. juna biće izrečene završne riječi Tužilaštva.