latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:59 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Šeranić u I. Sarajevu: Odlična organizacije rada Bolnice "Srbija" (VIDEO)

Republika Srpska ušla je u mnogo bolji period kada je riječ o epidemiji korona virusa, što potvrđuju i podaci o onima koji se liječe u bolnicama i broju zaraženih na dnevnom nivou, izjavio je ministar zdravlja Alen Šeranić. Podsjetio je da postoje jasna uputstva za prestanak vanredne situacije, shodno epidemiološkoj slici i da je za takvu vrstu preporuke zadužen Institut za javno zdravstvo. Šeranić je danas posjetio Bolnicu "Srbija" i Dom za starija lica u Istočnom Sarajevu.
Šeranić u Sarajevu - Foto: RTRS
Šeranić u SarajevuFoto: RTRS

U Bolnici "Srbija" koja uz podršku sa republičkog nivoa od početka epidemije preduzima sve propisane mjere i preporuke trenutno je na liječenju jedno lice kod kojeg je potvrđen virus korona. Nakon prvog negativnog, očekuje se rezultat i drugog testa, što će, ako bude negativan, značiti da se i to lice oporavilo.

- U samoj Bolnici "Srbija" je uzeto 308 briseva. Imali smo 15 osoba koje su zaražene i koje su hospitalizovane u našoj ustanovi. Ono što je bitno istaći je da svi medicinski radnici koji su radili i sa oboljelima u ovoj ustanovi bili negativni - istakao je direktor ove bolnice Nebojša Šešlija.

Resorni ministar ocijenio je kao odličnu organizaciju rada bolnice i odgovor njenih zdravstvenih radnika na epidemiju. Uz aktuelne projekte, kao što je rekonstrukcija objekta Banjaluka, budućeg centra za transfuziju i sagledavanje stanja opreme i medicinskih sredstava razgovarano je i o budućim aktivnostima.

Šeranić je rekao da je sa rukovodstvom Bolnice danas razgovarao i o organizaciji ove zdravstvene ustanove u oktobru, kada bi moglo da dođe do novog talasa virusa korona i kada se dešavaju učestalije respiratorne infekcije.

Zadovoljan je Šeranić i organizacijom rada u Domu za starija lica u Istočnom Sarajevu, gdje su uz striktno poštovanje svih mjera uspjeli da zaštite korisnike. Uz dosadašnju, podrška ministarstva stići će i za projekat proširenja kapaciteta ove ustanove, za 70 do 90 korisničkih mjesta. Koji će to biti korisnici, da li nepokretni ili pokretni koji mogu sami o sebi da se brinu, odlučiće kasnije, kaže Šeranić.

U Domu ističu da su već u fazi izrade projektne dokumentacije koja bi uskoro trebalo da bude gotova, te da će ovaj projekt značiti i unapređenje nivoa usluge koja se pruža korisnicima.

- Samim povećanjem kapaciteta u novom objektu planiramo i da rasteretimo postojeći objekat, da napravimo još veću komociju našim korisnicima, bolje usluge, i da zaposlimo nove stručne ljude - rekao je direktor Doma Miljan Sladoje.

Trenutni kapacitet Doma je 140 mjesta, a potražnja za smještajem velika, kaže Sladoje koji je istakao da je za vrijeme epidemije korone bio obustavljen prijem novih korisnika.