latinica  ћирилица
04/06/2020 |  08:38 | Autor: SRNA

Episkop Јoanikije i nikšićki sveštenici u sudnici 19. juna

U Osnovnom sudu u Nikšiću 19. juna počeće suđenje Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Јoanikiju i osmorici sveštenika arhijerejskog namjesništva nikšićkog, izjavio je advokat Sava Kostić.
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić) -
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić)

Oni su optuženi da su 12. maja, na dan kada se u proslavlja zaštitnik grada i slava nikšićke Saborne crkve, Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta litije ulicama grada Nikšića".

Osim vladike Јoanikija, optužnica je podignuta i protiv sveštenika Slobodana Јokića, Dragana Krušića, Vasilija Brborića, Danila Zirojevića, Željka Rojevića, Ostoje Kneževića, Nikole Marojevića i Mirka Vukotića.

- U nikšićkom sudu za 19. jun zakazano je prvo ročište glavnog pretresa. Vladika i sveštenici će se, pred sudijom Igorom Đuričkovićem, izjašnjavati o navodima iz optužnog predloga. Moguće je da će se toga dana sprovesti neki dokazi - rekao je Kostić za podgorički list Dan.