latinica  ћирилица
04/06/2020 |  09:52 ⇒ 10:21 | Autor: SRNA

Drecun: Velike rezerve prema novoj vladi u Prištini

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da ima velike rezerve prema tome šta će učiniti nova vlada samoproglašenog Kosova, u kojoj sa dva ministarstva participira i Srpska lista, ali da treba sačekati i vidjeti kako će se ponašati prema Srbima i prema dijalogu sa Beogradom.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

- Riječi uvijek obećavaju, a dejla govore", rekao je Drecun komentarišući navode premijera samoproglašenog Kosova Avdulaha Hotija da je dijalog sa Beogradom od vitalne važnosti i da su uloge EU i SAD u tom procesu neodvojive.

Drecunm je za RTS napomenuo da su i prethodne vlade u Prištini obećavale mnogo toga.

- Moramo da sačekamo kakvo će biti ponašanje te nove većine, takozvane vlade, jer sve dosadašnje su obećavale mnogo toga kada je u pitanju položaj srpskog naroda i dijalog sa Beogradom, ali su zapravo činile sve da se to onemogući - rekao je on.

Drecun je ocijenio i da je Hoti potpuno zatvorio prostor za razgovore sa Beogradom onim što je rekao u ekspozeu.

- Mislim, može da se razgovara, ali bez rezultata, ako se drže tih stavova, ako kaže da će se razgovori sa Beogradom odvijati u okviru takozvanog ustava koji definiše Kosovo kao nekakvu državu i ako kaže da će se razgovori završiti uzajamnim priznanjem - naveo je Drecun.

On je podsjetio je da je Srbija međunarodno priznata država, članica UN, sa granicama i to niko ne može da promeni nasilnim putem.

- Kada čujete takve stavove i kada imate u vidu onu rezoluciju koju je /u vrijeme prethodne vlade/ Priština usvojila o principmima za razgovorima sa Beogradom, onda vidite da tu nema prostora za bilo kakvo kompromisno rješenje - rekao je Drecun.

U novoj vladi u Prištini, gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić je ministar za lokalnu samoupravu, dok je Dalibor Јevtić ministar za zajednice i povratak.