latinica  ћирилица
04/06/2020 |  13:14 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Obilježeno 28 godina od ubistva vojnika VRS na Žepi

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje kod Žepe, danas je obilježeno 28 godina od ubistva 45 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ u Žepi.
Žepa: General Milan Torbica položio vijenac - Foto: SRNA
Žepa: General Milan Torbica položio vijenacFoto: SRNA

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da je Žepa sveto mjesto stradanja 45 srpskih patriota.

- Ovo nisu poginuli vojnici, nego su ubijeni u humanitarnoj akciji nakon što su u dogovoru sa takozvanom Armijom BiH i vlastima trebali da donesu pomoć u hrani i vodi za vojnike koji su obezbjeđivali TV repetitor na Zlovrhu - naveo je Torbica.

On je naveo da je dogovor prekršen i da su na put postavljene barikade, te da su u zasjedi vojnici napadnuti, ubijeni i masakrirani.

Torbica je podsjetio da su 1992. i 1993. bile pogubne godine za Podrinje, te da su mulimanske snahge ubijale uglavnom civile - nejač, žene i starce.

O tome, prema njegovim riječima, svjedoči spomenik u Bratuncu na kome su imena 3.267 ubijenih.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina istakao je da je stradanje srpskih boraca kod Žepe najtragičniji događaj i jedan od najtužnijih datuma u novijoj istoriji Pala.

- I pored određenih dogovora bivše ЈNA sa predstavnicima muslimanskih oružanih snaga da se dostavi pomoć, hrana, voda i oprema pripadnicima ЈNA koji su opsluživali TV-repetitor na Zlovrhu, izvršen je mučki napad iz zasjede u kome je poginulo 45 pripadnika VRS - podsjetio je Parađina.

On je naglasio da 4. juni mora biti upisan u kalendar značajnih događaja opštine Pale, prema kojem svi treba da se odnose sa dužnom pažnjom i pijetetom.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da ni nakon 28 godina nije ništa manja bol za poginulima na Žepi, te dodao da je time jača potreba da njegujemo svetinju - Republiku Srpsku za koju su borci dali živote.

- Mi smo na Palama glavnoj ulici Promenada dali naziv Ulica 4. juni da bi na taj način za sva vremena ovjekovječili ono što su ovi i drugi borci učinili za nas - naglasio je Јugović.

Obilježavanje ovog datuma proteklo je bez većeg organizovanog okupljanja porodica poginulih i saboraca u skladu sa odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja više od 50 lica.