latinica  ћирилица
04/06/2020 |  15:39 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

Modriča: Održati epidemiološku situaciju pod kontrolom uprkos novom žarištu

Nadležne opštinske i republičke institucije preduzimaju mjere kako bi bila pod kontrolom epidemiološka situacija u Modriči, koja je pogoršana nakon potvrđivanja virusa korona kod 23 radnika fabrike obuće "Alfa", zaključeno je danas na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.
Modriča: Zeljković - Krekić - Foto: SRNA
Modriča: Zeljković - KrekićFoto: SRNA

Na sjednici Štaba, kojoj je prisustvovao vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, rečeno je da se u Modriči pojavilo lokalno žarište, te da je Higijensko-epidemiološka služba modričkog Doma zdravlja počela identifikaciju svih kontakata iz tog žarišta.

Zeljković je naveo da će Institut sa regionalnim centrom u Doboju pomoći nadležnima u Modriči kako bi epidemiološka situacija bila pod kontrolom.

- Identifikovaće se svi bliski kontakti, biće testirane određene osobe i u skladu s tim će se pratiti situacija u ovoj opštini - rekao je novinarima Zeljković.

On je dodao da osobe koje su pozitivne moraju u karantin ili kućnu izolaciju uz ljekarski nadzor i strogo poštovanje propisanih mjera.

Zeljković je preporučio lokalnoj upravi Modriče pooštravanje mjera zaštite, te pozvao građane da koriste zaštitnu opremu, održavaju ličnu higijenu i drže propisano odstojanje.

Komandant Štaba za vanredne situacije Modriče Mladen Krekić rekao je da će zbog pojave virusa korona fabrika "Alfa", sa oko 450 radnika, biti zatvorena narednih 14 dana.

- Štab je danas produžio zabranu posjeta domovima za stara lica u Modriči, naredio dezinfekciju svih javnih površina u gradu, kao i preduzeća sa većim brojem radnika, te naredio nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima - naveo je Krekić.

Direktor Doma zdravlja Modriča Darko Stefanović rekao je da će novozaražene osobe, u zavisnosti od simptoma, biti upućene u republički karantin u đačkom domu ili u bolnicu u Doboju. On je podsjetio da je u protekla dva dana testirano 60 radnika fabrike Alfa.

- Hitno su preduzete sve potrebne epidemiološke mjere, a u naredna tri dana prioritet će biti otkrivanje i analiza kontakata sa pozitivnim osobama - naveo je Stefanović.

On je istakao da je, zbog velikog broja zaraženih, situacija teška, da je prisutna doza straha među stanovništvom, ali da će, uz podršku Instituta za javno zdravstvo i lokalne zajednice, situacija biti pod kontrolom.

- Od početka epidemije, na području Modriče i Vukosavlja pod aktivnim zdravstvenim nadzorom bilo je više od 1.100 osoba, a testirano je 700. Ukupno zaraženih je 56, od kojih je 19 hospitalizovano. Pet osoba je do sada umrlo - naveo je Stefanović.