latinica  ћирилица
04/06/2020 |  16:06 | Autor: Agencije

Јosipa Rimac izbačena iz HDZ-a

Sud časti HDZ Šibensko-kninske županije isključio je bivšeg državnog sekretara Јosipu Rimac i kninskog gradskog odbornika Marinka Tokmačiju iz te stranke, nakon što ih jutros nije htio isključiti već je zatražio dodatno obrazloženje i uvid u dokumentaciju.
Uhapšena i Јosipa Rimac (foto: abcportal.info) -
Uhapšena i Јosipa Rimac (foto: abcportal.info)

Rimac i Tokmačija bezuslovno su isključeni iz HDZ, objavio je predsjednik županijskog HDZ Nediljko Dujić na konferenciji za novinare, rekavši kako sud časti na sjednici održanoj jutros nije donio odluku o postupku zato što na njoj nije bio prisutan Dujić kao predlagač.

Ipak, dodao je, sjednica suda časti nastavljena je u podne, a na njoj je donesena jednoglasna odluka o bezuslovnom izbacivanju Rimac i Tokmačije iz stranke.

- Odluka da se isključi iz članstva Rimac i Tokmačiji donesena je zbog poznatih razloga koji su se dogodili prethodnih dana - rekao je Dujić.

Sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mitermajer odredio je u subotu, na prijedlog Uskoka, jednomjesečni pritvor bivšem državnom sekretaru Ministarstva uprave Јosipi Rimac i šestorici osumnjičenih zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi "Vjetroelektrane", donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 preivrednika i državnih zvaničnika, koje se sumnjiči za krivična djela trgovanja uticajem, zlopotrebu položaja i ovlašćenja, davanje mita za trgovanje uticajem te primanje mita.