X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/06/2020 |  16:25 ⇒ 16:38 | Izvor: sputniknews.com

Zaharova: Brisel i Vašington da utiču na Prištinu

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je odluku Prištine da zabrani ulaz vozilima koji prevoze srpsku robu ako na dokumentaciji nije naznačeno Republika Kosovo, rekavši da je to nedopustivo ponašanje i pozvala je Brisel i Vašington da utiču na vlasti da se ova mjera ukine.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova)

- Pozivamo, između ostalog i pokrovitelje Prištine, a to su prije svega Brisel i Vašington, da utiču na samoproglašeno Kosovo kako bi se ove mjere, koje mi tumačimo kao destruktivne, ukinule - istakla je ona na brifingu u Moskvi.

Zaharova je takođe navela kao rezultat ove mjere obustavljeno je snabdijevanje sjevera kosova proizvodima iz Srbije koji su od životne važnosti.

Navela je i da Beograd sa razlogom odbacuje sve zahtjeve Prištine da se u dokumentaciji navodi Republika Kosovo budući da takva mjera nije u skladu sa rezolucijom 1244, a nije ni u skladu sa dogovorima koji su postignuti tokom minulih pregovora Beograda i Prištine.

- Smatramo takvo ponašanje kosovskih vlasti nedopustivim, jer nanosi ogromnu štetu svim građanima samoproglašenog Kosova bez obzira na njihovu etničku pripadnost, a pored toga, nisu ni u skladu sa svim postignutim dogovorima koji su postignuti uz učešće međunarodne zajednice - navela je.

Podsjetimo, na osnovu odluke Vlade samoproglašenog Kosova, bez posebne dozvole, na Kosovo od 1. juna ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu, ako na pratećcim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Vecć u nedelju je sa administrativnog prelaza Merdare vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, kao i dva kamiona kraljevačkih tablica sa administrativnog prelaza Јarinje, što znači da je mjera počela da se primjenjuje.