latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:16 ⇒ 05/06/2020 | 09:11 | Autor: RTRS

U Srpskoj 31 novi slučaj virusa korona; Modriča novo žarište (VIDEO)

Dvoje preminulih od posljedica infekcije i 31 novi slučaj koronavirusa u Republici Srpskoj, zabilježen je u protekla 24 časa. S novim izvještajem stigla je potvrda i o novom žarištu – Modriči. Od 31 novopotvrđenog, čak 23 ih je iz ove opštine. Riječ je o radnicima jedne fabrike.
Modriča novo žarište korona virusa - Foto: RTRS
Modriča novo žarište korona virusaFoto: RTRS

Mjere relaksirane, građani opušteni, a Modriča opominje. Opština na rijeci Bosni u protekla 24 časa bilježi čak 23 nova slučaja pozitivna na virus korona. Ta vijest privremeno je zatvorila Fabriku obuće "Alfa", jer svi pozitivni su iz ovog kolektiva, koji zapošljava 450 radnika.

- Počelo je 30. maja, dvije radnice su imali tegobe. Dom zdravlja Modriča izvršio je testove i ti testovi dali su rezultate, nažalost jutros sam odlučio da drugi dio pogona pošaljem kući i stim spriječim proširenje zaraze - potvrdio je Ilija Јevtić, vlasnik Fabrike obuće "Alfa".

Da to nije učinio menadžment fabrike, pogon bi na 14 dana zatvorio i lokalni štab za vanredne situacije. Na sjednici je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo. Iako su cifre za opštinu od 23 hiljade stanovnika ozbiljne, epidemiološka situacija je pod kontrolom, a sada je nužno utvrditi kontakte pozitivnih.

- Mi na području opštine Modriča od početka pandemije imamo sa današnjim brojem 56 pozitivnih lica, od tih 56, to je sa jučerašnjim danom, bilo je 19 koji su hospitalizovani - naglašava Darko Stefanović, direktor Doma zdravlja Modriča.

Novopotvrđeni uglavnom imaju blažu kliničku sliku. Iako su u cijeloj Srpskoj mjere posljednjih dana relaksirane, prostora za opuštanje, posebno u Modriči nema.

- Definitivno je odgovornost na pojedincu, osobe koje koriste zaštitnu opremu, lična higijena, dezinfekcija radnog mjesta i prostora pokazala se kao jedna od najboljih mjera - upozorava Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Lokalna vlast situaciju neće prepustiti isključivo pojedincu, zbog čega je Opštinski štab, već donio mjere. Prostor fabrike biće nekoliko puta dezinfikovan, vršiće se dezinfekcija javnih prostora, a moguće je da će se tražiti i novi model za funkcionisanje javnog prevoza.

- U zatvorenom prostoru sigurno ide maska, dakle sigurno, na svakom javnom mjestu u svakom javnom prostoru, u svakoj trgovini i fabrici moraće biti maska, a bogami ćemo pooštriti mjere u ugostiteljskim objektima i objektima koji rade, a nisu obuhvaćeni fabričkim radom - istakao je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Sa posljednjim izvještajem u Srpskoj, uz Modriču troje novih slučajeva bilježi Banjaluka, dvoje Derventa, a po jedna osoba je iz Prnjavora, Doboja i Prijedora. Sada je ukupno 1469 pozitivnih. Oporavilo se 991 lice, dok je 116 ljudi preminulo.