latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:17 | Autor: SRNA

Izetbegović: Slabi pozicija probosanskog bloka na nivou BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da se odlaskom Fahrudina Radončića sa mjesta ministra bezbjednosti u Savjetu ministara usložnjavaju odnosi i slabi pozicija probosanskog bloka na nivou BiH.

Izetbegović je novinarima u pauzi sjednice Predsjedništva SDA rekao da ta stranka izražava žaljenje odlaskom Radončića sa te funkcije, ali da ga neće ubjeđivati da ostane.

- Govorio mi je i ranije da bi išao, da misli da je dovoljno uradio, ali žalimo što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na druge nivoe vlasti. Nadamo se da će Radončić ostati dok ne dođe novi ministar, da neće oslabiti bošnjačku reprezentaciju u Savjetu ministara - dodao je Izetbegović.

On je naveo da na današnjoj sjednici nije razgovarano o novom kandidatu za ministra bezbjednosti te da će se time baviti naredne sedmice.

Izetbegović je rekao da očekuje da će uskoro biti preduzete konkretne mjere za pomoć privredi, te da je afera "Respiratori" bacila u sjenu bitnije probleme.

On je pozvao pravosudne institucije da što prije okončaju istragu o nabavci respiratora u skladu sa zakonom, bez političkih i medijskih uticaja.

Izetbegović je ponovio da je SDA stala iza premijera FBiH Fadila Novalića, optuženog za nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

- Tu smo čuli kritike da se radi o uticaju stanke na pravosuđe. Mi imamo obavezu da na svaki fenomen, pozitivan ili negativan, reagujemo. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem stubu vlasti, posebno pravosuđu - rekao je Izetbegović.

On smatra da su Tužilaštvo i Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ pristrasni, da su pod političkim uticajem, te pozvao na sveobuhvatnu reformu pravosudnog sistema.

- Ne odnose se jednako prema predstavnicima svih naroda u vlasti. Nezamislivo je da urade premijeru Republike Srpske ono što su uradili premijeru FBiH - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao danas da SDA nije zadovoljna radom Savjeta ministara, optužujući predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da blokira određene stvari, u prvom redu usvajanje budžeta BiH za ovu godinu.

On je pozvao Tegeltiju da se što prije obezbijede sredstva za održavanje izbora, ističući da će ta stranka podržati svako rješenje.