latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:20 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Žepa: 28 godina od svirepog zločina u kojem je ubijeno 45 boraca VRS (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca obilježeno je 28 godina od ubistva 45 boraca Vojske Republike Srpske u Žepi.
Pomen Žepa - Foto: RTRS
Pomen ŽepaFoto: RTRS

Muslimanske formacije napale su ih iz zasjede, i pored dogovora da će propustiti kolonu do radio-relejnog čvorišta na Velikom Žepu. I pored brojnih dokaza, bh. pravosuđe nikada nije procesuiralo odgovorne za ovaj zločin.

Na Žepi je nestalo 45 života, ali je ubijena i nada da će se sporadični pucnjevi stišati, ubijen je mir. Bili su mladi, golobradi, neoženjeni ili tek zakoračili u život. Među njima i heroina, medicinska sestra Stana Tomić.

- Ovdje je jedina žena Stana Tomić poginula, a danas sahranjujemo njenog sina. Prosjek njihovih godina bio je 35 - rekla je Mika Јokić supruga poginulog borca VRS.

Dvije noći i dva dana preživjeli su čekali pomoć, po šumama i ne znajući jedni za druge. ...

- Bili smo 58 sati u okruženju, sa toliko mrtvih i izgorjelih. Uvijek je ta slika u našim glavama - rekao je Boško Tomić izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH i svjedok masakra u Žepi.

I nakon masakra 4.juna, ubistava vojnika koji su dostavljali hranu obezbjeđenju radio relejnog čvorišta zlovrh, pa i proglašenja enklava Žepa i Srebrenica, konstantno su muslimanske jedinice izvodile ofanzivne i diverzantske atake na srpska sela i stanovništvo.

- Željni krvi, ugledani na pretke iz handžar divizije i NDH, svetili su se srpskom narodu. Od februara do jula 1995.godine bilo je 35 diverzanstskih akcija iz enklava - rekao je Milan Torbica savjetnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Zavjet je Srpska i podsjećanje javnosti i mladih na karakter rata, na heroje koji su omogućili mir i slobodu. Paljansko šetalište od nedavno nosi ime 4. juni.

- Da bi se na taj način za sva vremena ovjekovječilo ono što su oni učinili - naveo je Boško Јugović načelnik opštine Pale.

Dva dana trajalo je izvlačenje preživjelih, ranjenih, ubijenih. Tokom operacije spasavanja, iz još jedne zasjede ubijena su tri pripadnika VRS iz Istočnog Starog Grada.