X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/06/2020 |  19:21 ⇒ 05/06/2020 | 10:43 | Izvor: Agencije

Film "Suton", srpska manjinska kooprodukcija, u selekciji Kanskog festivala

U selekciju prestižnog Filmskog festivala u Kanu uvršten je film "Suton" litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa, istorijska drama nastala kao kooprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, i uz podršku, između ostalih, i Filmskog centra Srbije.
Kanski festival (foto: radiokameleon.ba) -
Kanski festival (foto: radiokameleon.ba)

Ovaj film je prva i zasad jedina koprodukcija Litvanije i Srbije.

Kanski filmski festival neće biti ove godine održan u tradicionalnom obliku i terminu zbog pandemije, ali je Tjeri Fremo, umjetnički direktor te ugledne i dugovječne filmske fešte, danas objelodanio listu filmova izabranih za 73. izdanje Kana. Među njima je i pomenuto Bartasovo ostvarenje.

Sinopsis "Sutona" glasi: Litvanija, 1948. Rat je gotov, ali zemlja živi u bijedi. Devetnaestogodišnji Untė je pripadnik partizanskog pokreta koji se opire sovjetskoj okupaciji. Pozicije u toj borbi nisu jednake, ali će ova očajnička borba odlučiti budućnost čitavog stanovništva. U uzrastu u kom se otkrivaju život i ljubav, mladić nailazi na nasilje i izdaju. Granice između burne strasti mladosti i cilja njegove borbe su zamagljene. On će se predati svim srcem, makar to značilo i da će izgubiti svoju nevinost.

Ovaj film je sniman tokom 22 nedjelje u Litvaniji, a na njegovom nastanku je, osim tima produkcijske kuće Biberče i Nikoline Vučetić Zečević, učestvovalo i mnogo filmskih autora i radnika iz Srbije (maskeri, šminkeri, šarferi, mikromani, VFX artisti i supervizor).

Osim "Sutona" na listi odabranih našlo se još 55 ostvarenja iz čitavog svijeta, između ostalog i nove režije Vesa Andersona, Fransoa Ozona, Stiva Mekvina, Maiven, Tomasa Vinterberga, Fernanda Truebe... Očekuje se da će ovogodišnja kanska selekcija biti prikazana u okviru posebnih projekcija na filmskim festivalima koji se održavaju od jeseni pa na dalje (Lokarno, Telurajd, Toronto, San Sebastijan, Busan...). Film "Suton" traje 128 minuta, a datum njegove srpske premijere biće naknadno saopšten.