X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/06/2020 |  19:21 ⇒ 21:09 | Izvor: RTRS

Politička previranja u Prijedoru; Ulazi li SDS u gradsku vlast sa DNS-om? (VIDEO)

Politička previranja u Prijedoru se nastavljaju. Na jučerašnjoj sjednici gradskog Parlamenta, nova skupštinska većina okupljena oko DNS-a, za predsjednika ovog tijela ponovo je imenovala Ajdina Mešića iz SDA. Smijenjen je sekretar Skupštine, ali i dva načelnika gradskih odjeljenja iz SNSD-a. Dok iz SDS-a tvrde da će na te pozicije biti postavljeni njihovi kadrovi, u DNS-u danas bez komenara.
Prijedor - sjednica - Foto: RTRS
Prijedor - sjednicaFoto: RTRS

Nova skupštinska većina od 16 odbornika DNS-a, SDS-a, SDA, SDP-a BiH i jednog samostalnog odbornika, na jučerašnjem zasjedanju napravila je "veliku čistku". DF-ovog Mirsada Duratovića kao predsjednika Skupštine, zamijenio je Ajdin Mešić. Smijenjen je i sektretar Skupštine Željko Škondrić, a na njegovo mjesto postavljen Milovan Polovina.

- Očekujemo da će nova skupštinska većina okupljena oko DNS-a, po završetku ovih razriješavanja pitanja krenuti u sanaciju posljedica od epidemije - rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora .

I dok iz DNS-a navode da je riječ o legitimnim demokratskim procesima, za bivšeg predsjednika gradske skupštine smjene su nezakonite i dokaz da su glavni interes DNS-a kadrovska pitanja.

- Јuče su pokazali upravo da su oni ti koji ne rade u interesu grada jer su zakazali čak 14 tačaka dnevnog reda koje se tiču samo kadrovskih promjena. Napomenuću još jednom da je gradonačelnih Prijedora povukao tačke 35. redovne sjednice - istakao je Mirsad Duratović, odbornik DF-a.

Cijenu političke prekompozicije u Prijedoru "platili" su i dva načelnika gradskih odjeljenja Rade Rosić i Monja Kasalović, oboje iz SNSD-a. Ko će na njihova mjesta - nije poznato. Iz SDS-a tvrde, da postoji dogovor s DNS-om.

- Bilo je razgovora o kadrovima. Јuče su zamijenjeni kadrovi iz SNSD-a ispred dva načelnička odjeljenja, i biće zamijenjeni kadrovima SDS-a, i mi smatramo da imamo vrlo ozbiljne kadrove - rekao je Milan Tubin, predsjednik GO SDS-a Prijedor.

Iz prijedorskog SNSD-a poručuju da je nova skupštinska većina smijenila najuspješnije načelnike gradskih odjeljenja. Njihovi nasljednici će se, tvrde, teško snaći u borbi za opstanak privrede nakon epidemije virusa korona.

- Mi smo upozoravali i molili da se to ne radi, jer mi smo imali mogućnost na ovaj način da smijenimo sve i jednog direktora i sve i jednog načelnika odjeljenja na ovaj način kršeći zakon. Mi to nismo uradili - istakao je Dalibor Pavlović, predsjednik GO SNSD-a Prijedor.

Putem Fejsbuka, oglasio se i predsjednik SDS-a Mirko Šarović i istakao zadovoljstvo zbog aktuelne situacije, navodeći da je promjena skupštineske većine u Prijedoru dobra vijest. S druge strane, iz SNSD-a protiv odgovornih, najavljuju tužbe.