X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/06/2020 |  19:25 ⇒ 20:14 | Izvor: RTRS

Vinarije najavljenim mjerama do zaštite domaće proizvodnje (VIDEO)

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnici entitetskih ministarstava i vinari iz Republike Srpske i Federacije BiH, uskoro bi trebalo zajednički da definišu mjere, kojima bi bili zaštićeni domaći proizvođači. Ovo je zaključeno na sastanku predstavnika grupacije vinara pri Spoljno-trgovinskoj komiri BiH, sa ministrom Stašom Košarcem, u Trebinju. Zaključeno je i da je potrebno raditi na povećanju kvota za izvoz vina.
Trebinje: Košarac sa predstavnicima Grupacije vina - Foto: SRNA
Trebinje: Košarac sa predstavnicima Grupacije vinaFoto: SRNA

Mjere koje budu donesene, biće transparentne, uz poštovanje svih međunarodnih sporazuma i ugovora. Potreban je i pojačan angažman entitetskih sanitarnih inspekcija, da bi se spriječio uvoz grožđa i vina sumnjivog kvaliteta, iz zemalja koje podstiču izvoz ovih proizvoda.

- Najvažnije bi bilo da se pojača kontrola granica i da se ne uvozi smeće u našu zemlju, do sada su se bolje kontrolisala drva nego vino i grožđe - naglašava Miro Ćorić, član Grupacije vinarija "Andrija" Čitluk.

Domaći proizvođači, zbog pandemije, prodali su samo simbolične količine vina. Vinari i vinogradari zatražili su usvajanje privremenih mjera, da bi zaštitili domaće proizvodnju.

- Privremene mjere smo tražili, grupacija smatra da bi to značilo mnogo domaćim proizvođačima, koliko će se učiniti, ne znam da bi se zaštitilo naše tržište - istakao je Radovan Vukoje, član Grupacije vinarija "Vukoje".

Uz zaštitu domaćih proizvođača, treba poštovati i međunarodne ugovore i sporazume. Sa oko 3.600 hektara vinograda u BiH, godišnje se proizvede oko trideset miliona kilograma grožđa, od čega se 65 odsto preradi u vino.

- Dovoljno govori o količinama koje imamo, a ako vidimo da je tržište BiH slobodno za uvoz iz zemalja CEFTe i EU, to nam govori da, kao posljedicu Kovida, ozbiljno pristupimo zaštitnim mjerama iz oblasti poljoprivrede, posebno član 23. CEFTA sporazuma - rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Košarac je rekao da će uskoro biti pokrenuta procedura za povećanje kvota za izvoz vina i procedura za izradu zakona o vinu na nivou BiH. Prioritetne zaštitne mjere trebalo bi da budu definisane za sedam dana.