latinica  ћирилица
04/06/2020 |  22:03 | Autor: SRNA

Usvojen izvještaj o zajedničkim graničnim prelazima sa BiH

Vlada Crne Gore usvojila je izvještaj koji se odnosi na vođenje pregovora za zajedničke granične prelaze sa BiH.

Pregovori Vlade Crne Gore i Savjeta ministara vođeni su u Sarajevu 11. i 12. marta i rezultirali su parafiranjem četiri aneksa sporazuma kojima su određene lokacije budućih zajedničkih graničnih prelaza, saopšteno je iz Službe Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću.

U Crnoj Gori će zajednički granični prelazi biti Vraćenovići–Deleuša, na putnom pravcu Nikšić–Bileća i Šćepan Polje–Hum na putu Plužine–Foča, dok će u BiH zajednički granični prelazi biti Zupci–Sitnica na pravcu Trebinje–Herceg Novi i Klobuk–Ilino Brdo na putu Trebinje-Nikšić, navodi se saopštenju.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila osnovu za vođenje pregovora o zaključivanju Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, BiH i Hrvatske.

U dokumentu se navodi da je, budući da je Crna Gora veoma posvećena rješavanju bilateralnih pitanja sa susjedima, zaključivanje i izvršavanje međunarodnih ugovora o državnoj granici jedan je od značajnijih prioriteta u procesu pridruživanja EU, koji će doprinijeti unapređenju dobrosusjedskih odnosa i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

U saopštenju se ističe da odnosi Crne Gore sa BiH i Hrvatskom predstavljaju pozitivan primjer dobrosusjedske i prijateljske saradnje, a regionalni kontekst kojima teže dodatno ih povezuju i upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, shodno Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, pripremilo je Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, BiH i Hrvatske s cilju njegovog zaključivanja.