latinica  ћирилица
05/06/2020 |  07:39 ⇒ 08:29 | Autor: RTRS

DŽenan Čamović upucan nakon što je nožem napao policiju u Bruklinu (FOTO)

Muškarac koga je policija upucala u Bruklinu (Njujork) nakon što ih je napao nožem je pod istragom zbog mogućih veza se terorizmom.

Osumnjičeni je identifikovan kao 20-godišnji DŽenan Čamović, a iz policije su saopštili da nema kriminalnu istoriju, ali da se istražuje njegova pozadina, odnosno moguća povezanost sa ISIL-om ili drugim terorističkim grupama.

Iz FBI-ja najavljuju da će biti ispitana istorija njegovih putovanja i kontakata. Istražitelji kažu da je Čamović imigrant, te da je moguće da je iz Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio je kazao da su sva trojica policajaca koje je napao Čamović takođe doseljenici u SAD.

Federalni agenti u četvrtak su izvršili pretres u Čamovićevoj kući, koja je nešto više od jednog kilometra udaljena od mjesta napada.

Čamović je teško ranjen tokom sukoba sa policijom u srijedu naveče, nakon što je nožem povrijedio policajca. U sukobu su povrijeđena još dvojica policajaca, te su sva trojica završili u bolnici.

Policajci su uspalili 22 hica na Čamovića, koji je pogođen sa osam metaka.

Policijski komesar Dermot Šej rekao je da nije jasno da li je Čamović, koji je uspio oduzeti pištolj od policajca, zaista pucao na policiju.

- U preliminarnoj smo fazi otkrivanja dokaza, stvaranja veza i istraživanja veza ukoliko postoje - rekao je Šej.

Rođak osumnjičenog, koji je odbio dati svoje ime, rekao je da terorističke veze ne dolaze u obzir.

- Apsolutno ne. Izuzetno poštujem policiju, ali lako je optužiti muslimana za terorizam. To je prvi prestup koji pada na pamet kad neko spomene muslimana. Možda je bio napadnut juče. Mogao je biti isprovociran. Mogao je spomenuti, kao što bi svi spomenuli Boga. Mogao je reći Alah, ali niko ne zna. Nadam se samo da će policijska uprava istražiti – kazao je rođak.

Rođak je takođe rekao da dovodi u pitanje verziju događaja policajaca. Rekao je da nije "logično da 20-godišnje dijete napada naoružane policajce". Dodao je da Čamović živi sa ocem, majkom i sestrom, a navodno je odrastao u SAD-u i govori jedino engleski jezik.

Izvor:faktor.ba