latinica  ћирилица
05/06/2020 |  08:08 ⇒ 08:10 | Autor: Večernje novosti

Šef Pentagona odlučio: Vojska ostaje na ulicama Vašingtona

Šef Pentagona Mark Esper je naglo poništio raniju odluku da se iz Vašingtona povuče 1.300 aktivnih vojnika koji su dovedeni početkom nedjelje zbog masovnih protesta poslije brutalnog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca DŽordža Flojda tokom privođenja u Minesoti.

Vojni sekretar Rajan Mekarti rekao je medijima da je najprije dobio naredbu Pentagona da se oko 200 pripadnika 82. vazduhoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući iz Vašingtona, a nekoliko sati kasnije da je sekretar za odbranu Mark Esper promijenio odluku. Mekarti kaže da je saznao za promjenu odluke poslije sastanka Espera u Bijeloj kući i razgovora unutar Pentagona.

Odluka je uslijedila iako lideri Pentagona insistiraju na tome da ne žele da koriste vojsku da bi ugušili proteste. Predsjednik SAD Donald Tramp je na izjavu bivšeg ministra odbrane generala DŽejmsa Matisa da predsjednik želi da podijeli zemlju i upotrebi vojsku u građanskim nemirima odgovorio da mu je bila čast da Matisa 2018. godine - otpusti!

- Vjerovatno jedina stvar koju Barak Obama i ja imamo zajedničko je to što smo obojica imali čast da otpustimo DŽima Matisa, najprecjenjenijeg generala na svetu. Nadimak mu je bio Haos, što mi se nije dopalo, i promijenio sam ga u Bijesan Pas. Drago mi je što je otišao - zaključio je Tramp.

Policija je od početka protesta privela skoro 10.000 ljudi širom zemlje. Ulje na vatru antirasnih protesta dolio je novi smrtni slučaj "obojenog", za koji je odgovorna policija.

Policija u San Francisku ubila je Šona Moterosa (22), osumnjičenog za pljačku apoteke. Policajci su rekli da je on trčao ka automobilu, a potom se iznenada zaustavio, pao na koljena i podigao ruke iznad struka, otkrivši ono što je izgledalo kao zadnji dio vatrenog oružja u pojasu. Policajac je pucao pet puta kroz prozor automobila. Ispostavilo se da je ubijeni imao čekić, a ne pištolj.

Za to vrijeme, državni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv Flojdovog "dželata", policajca Dereka Šovina, sa trećeg na drugi stepen. Podigao je istovremeno optužnicu i protiv preostale trojice otpuštenih policajaca, koji su učestvovali u hapšenju Flojda.

U Mineapolisu Kvinsi Mejson Flojd, sin ubijenog, zahvalio je novinarima i demonstrantima i rekao da je izašao na mjesto očeve pogibije u "pokušaju da dođe do pravde".