X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/06/2020 |  09:23 | Izvor: sputniknews.com

SAD ucjenjuju Britaniju zbog Huaveja

Sjedinjene Države su upozorile Britaniju da bi mogle da obustave isporuke aviona-lovaca i komunikaciju s američkom obavještajnom službom, ako ugovor sa kineskom telekomunikacionom kompanijom Huavej ne bude raskinut.
Huavei - Foto: ilustracija
HuaveiFoto: ilustracija

Američki senator je objasnio Domu komuna da ovo nije šala. Pentagon će kazniti saveznika zbog tvrdoglavosti i prebaciće dio svog oružja, koje je raspoređeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, nazad preko okeana.

Britanski parlamentarci su ukazali poštovanje američkom senatoru republikancu Tomu Kotonu i dozvolili mu da govori pred komitetom za odbranu u Donjem domu u Vestminsterskoj palati. Gost je opravdao povjerenje. On je objasnio kolegama da Britanija koju su za vrijeme Hladnog rata nazivali nepobjedivim američkim nosačem aviona, sada nije toliko važna za SAD. Ranije je glavni neprijatelj bila Rusija, a sada je to Kina.

- Danas su prijetnje u zapadnom dijelu Tihog okeana ozbiljnije od prijetnji u Evropi. Kina je u dugoročnom smislu ozbiljnija opasnost za svijet od Rusije. Stoga, u narednim godinama, Sjedinjene Države planiraju da izgrade svoj odbrambeni potencijal na Tihom okeanu. A to zahtijeva od nas da tamo prebacimo vojnu opremu iz drugih oblasti - rekao je senator.

U tu opremu Koton je svrstao američko oružje koje je raspoređeno na bazama u Britaniji. Riječ je prije svega o lovcima-bombarderima i izviđačkim avionima. Dakle, tu opremu SAD mogu vratiti kući. Štaviše, oni neće prodati savezniku 48 borbenih aviona nove generacije F-35. A Britancima su oni očajnički potrebni za njihov najnoviji nosač aviona “Kraljica Elizabeta“.

Gost je podsjetio članove parlamentarnog odbora da SAD dijele sa Britanijom informacije koje je dobila njihova obavještajna služba. London takođe mogu lišiti ove privilegije ako ne odbije izgradnju 5G mreže zasnovane na tehnologiji kineske kompanije Huavej. Senator je već unio izmjene u američki zakon o trenutnom budžetu za odbranu. One podrazumijevaju zabranu raspoređivanja 48 aviona F-35 na britanskom tlu.

I Tramp ubeđuje Džonsona u štetnost Kine

A ako se nezadovoljstvo u Vašingtonu poveća zbog ponašanja saveznika, tada će biti dovedena u pitanje i sudbina onih dijelova oružanih snaga SAD koji su bazirani u Britaniji već decenijama. To su tri eskadrile lovaca F-15, ekipe pilota i zemaljsko osoblje aviona KC-135R “Stratotanker“.

SAD zabranjuju letove kineskih avio-kompanija

List “Vor zon“ objašnjava da Koton nije usamljeni borac. Iza njega stoji Bijela kuća. Američki predsjednik Donald Tramp lično je nedavno ubjeđivao britanskog premijera Borisa Džonsona da Kinezi svojim tehnologijama potkopavaju odbrambene sposobnosti Zapada.

Prema podacima agencije AP, dio opreme neophodne za izgradnju 5G mreže kineska kompanija je već isporučila i montirala. Generalno, London joj je dozvolio da izgradi 35 posto infrastrukture neophodne za mrežu. Džonsonova odluka je naljutila Vašington, jer on vjeruje da privatna kineska kompanija može da špijunira zapadna sredstva komunikacije, ili ih, po naređenju iz Pekinga, jednostavno može zatvoriti.

Uzaludno ubeđivanje

Priče na ovu temu, koje je senator Koton podelio sa britanskim parlamentarcima, nisu ubijedile laburističku opoziciju. Kevin Džons, poslanik Laburističke partije, prisustvovao je sastanku i rekao da je britanska obavještajna služba Državni komunikacioni štab zaključila da nema rizika za angloameričke operacije. Džons je optužio Amerikanca da zastrašivanjem prisiljava Veliku Britaniju da promeni svoju politiku.

Stjuart Mekdonal, poslanik Škotske nacionalne stranke, takođe se usprotivio gostu. Prema njegovim riječima, ponašanje Donalda Trampa ne uliva povjerenje u njegovu politiku i akcije usmjerene protiv kineske kompanije.

U razgovoru za “NG“ Andrej Ostaljski, nezavisni novinar koji radi u Britaniji je istakao: “Boris Džonson je u teškom položaju. Sa jedne strane, on ne želi da oslabi “poseban odnos“ SAD i Britanije. Pored toga, Tramp je podržao Džonsona u vezi sa problemom bregzita. Sa druge strane, Tramp je veoma nepopularan kod Britanaca. Njegove postupke odobravaju samo ljudi sa ekstremno desničarskim stavom. A nepojverenje u Kinu je takođe poraslo zbog činjenice da on želi da liši Hongkong autonomije koja joj je data prije mnogo godina na osnovu sporazuma sa Britanijom. Kako vlada da reaguje? Neće iskopavati stubove za 5G mrežu koji su već postavljeni. Preostaje im samo da balansiraju, pokušavajući da sačuvaju dostojanstvo“, zaključio je Ostaljski.