latinica  ћирилица
05/06/2020 |  10:29 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Izgradnjom garaže biće izbjegnute blokade saobraćajnica oko UKC Srpske

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske godinama muči problem parking prostora, zbog čega često dolazi i do blokade saobraćajnica koje tu gravitiraju, ali i otežanog kretanja sanitetskih vozila i pacijenata.

Problem bi trebao da bude riješen izgradnjom garaže koja je u javnosti predmet polemike.

U osam časova ujutro je veliki saobraćajni čep. To je svakodnevnica ispred Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i dugogodišnji problem i osoblja i pacijenata.

Problem parkinga postao je i veći proširenjem kapaciteta UKC-a i preseljenjem Hirugije.

Tako je sada zbog UKC-a i čitav dio naselja Petrićevac blokiran.

Željko Derajić, stručni saradnik za informisanje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske kaže da očekuju još više automobila u krugu Kliničkog centra.

- Negdje oko pet hiljada automobila dnevno ovdje prođe. Tu su hiljade ljudi, što pacijenata, studenata, učenika - istakao je Derajić.

Aleksandar Dunović, šef Službe bezbjednosti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske rekao je da oni imaju problem lica sa otežanim kretanjem, koji ne mogu da hodaju po saobraćajnici, jer su trotoari parking vozilima opterećeni.

Ovaj problem trebao bi da bude riješen u naredne najmanje dvije godine. Pripremni radovi na izgradnji podzemne garaže već su počeli, ali veliku pažnju privukla je cijena projekta od 35 miliona maraka.

Na pitanje da li postoje neki prioritetniji problemi po UKC u koje se može uložiti novac iz najveće zdravstvene ustanove odgovor – garaža je nužna prije naredne faze širenja UKC-a.

- 402 marke po kvadratu garažnog prostora samo po sebi, govori da je to opravdano. Narednih godina se očekuje useljenje Medicinskog fakulteta, srednje Medicinske škole, preseljenje Psihijatrije, tako da je jednostavno, to se mora riješiti - objasnio je Derajić.

Јednom kada bude izgrađenja, garaža će obuhvatiti prostor od 73.994 kvadratna metra, što je, kažu u UKC-u površina veća od centralnog medicinskog bloka i novoizgrađenog sjevernog krila zajedno.