latinica  ћирилица
05/06/2020 |  10:51 ⇒ 11:23 | Autor: banjaluka.net

Kulminira migrantska kriza u Petrovcu

Pošto policija u Bosanskom Petrovcu ne zna, nema kapaciteta ili jednostavno po nečijem nalogu ne želi da se aktivnije uključi u borbu protiv najezde migranata u ovoj opštini, lokalno stanovništvo i opštinska Civilna zaštita odlučili su da sami povedu svoju borbu protiv migranata tako što će se organizovati po selima, patrolirati i tako spriječiti da se dogodi nešto mnogo gore od dosadašnjih pljački, provala i drugih krivičnih djela koja danima čine migranti po ovoj opštini.
Migranti  (foto:banjaluka.net) -
Migranti (foto:banjaluka.net)

Naime, lokalna policija u Petrovcu na čijem čelu protivzakonito i protivustavno sjede dvojica Bošnjaka i dalje prstom ne mrda da blokira ulazak migranata na teritoriju opštine, da napravi punktove na ulazima i izlazima iz opštine, da ih deportuje i spriječi da slobodno šetaju centrom grada, seoskim putevima, ali ni da ih spriječi da ulaze u tuđa dvorišta, provaljuju u kuće, kradu i ulivaju strah cjelokupnom stanovništvu ove opštine.

Strah je posebno prisutan kod stanovnika okolnih sela, koja su naseljena srpskim stanovništvom, po kojima migranti vršljaju po danu, a posebno noću u potrazi za prenoćištem, hranom, vodom, odjećom i ko zna čime drugim.

Iz tog razloga, stanovništvo u nekim od tih sela interno se dogovorilo da organizuje dnevne i noćne straže i patrole po selima, u čemu će dobiti podršku lokalne Civilne zaštite, jer je očigledno da od svoje policije koju plaćaju nemaju nikakve koristi. Ta policija nastavlja da "radi svoj posao", a to je ispisivanje što više prekršajnih naloga građanima za prekršaje u saobraćaju i kontrola natovarnih kamiona koji iz opštine Drinić u Republici Srpskoj prolaze kroz Petrovac, o čemu ćemo pisati u narednim danima.

Mještani sela oko Petrovca su nam ispričali da već nekoliko dana dežuraju i da su već presreli nekoliko grupa migranata koji hodaju selima, ali to nisu prijavili policiji jer, kako kažu, od toga nema nikakve koristi, pošto policija na čelu sa pomenutim dvojcem nema kapacitete, ali ni volju za nešto takvo.

Inače, situacija sa prilivom migranata na teritoriju Petrovca kulminira u posljednjih desetak dana, u grupama od pet deset i više nadiru sa svih strana i iz pravca Grmeča i Ključa i Drvara. U gotovo svim opštinama se kreću šumom, daleko od puteva, a kada dođu na teritoriju Petrovca idu magistralnim putem Ključ-Bihać ne plašeći se reakcije policije, jer su im prethodnici vjerovatno rekli da je uopšte i nema i da slobodno mogu da hodaju tim putem, pa i centrom ovog gradića. Kada slobodno šetaju centrom grada, sjede u gradskom parku, spavaju pored benzinskih pumpi i tržnog centra, zašto onda ne bi provaljivali u kuće po srpskim selima, ulazili u dvorišta mještana i uznemiravali njih i njihovu djecu, koja sada manje vremena provode vani, zbog migranata.

Јedan od Bošnjaka iz Petrovca sa kojim smo razgovarali, a koji iz opravdanih razloga nije želio da mu pominjemo ime, rekao je da građani u Petrovcu moraju biti jedinstveni, jer se migrantska kriza tiče svih, i Srba i Bošnjaka, te naglasio da sada apsolutno nije vrijeme za nacionalne podjele, kakve se sada prave u Opštinskom vijeću, policiji i među narodom.

- Samo jedinstveni, možemo se koliko toliko izboriti sa ovom krizom i bar spriječiti da nam migranti provaljuju u kuće, kradu i da se ovako slobodno kreću gradskim i seoskim ulicama - rekao je ovaj Bošnjak, inače starosjedelac u ovom gradiću. Prema njegovim riječima, porazno je što za sada glas protiv migranata dižu samo Srbi, jer će sa dolaskom ljeta migranata biti sve više i više, tako da će biti ugroženi svi.

Slično razmišlja i Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, koji je rekao da nije vrijeme za opstrukcije u radu opštine i Opštinskog vijeća koje u ovakvim situacijama mora djelovati jedinstveno kako bi usporili migrantsku krizu, koliko je to moguće. Dodao je da će opštinska Civilna zaštita dobrovoljno biti na raspolaganju stanovništvu za bilo kakvu pomoć, a posebno kada je u pitanju bezbjednost građana i njihove djece od migranata, i to na način da će obilaziti sela oko Petrovca.

S tim u vezi, prije dva dana donijeta je i odluka opštinskog Štaba civilne zaštite o opasnosti od nastanka druge nesreće na području opštine u kojoj je navedeno da će Opštinski štab svoje djelovanje usmjeriti na cjelokupni lokalitet opštine Bosanski Petrovac, a naročito na naseljena mjesta uz magistralni put Ključ-Petrovac-Bihać. Odlukom je predvđeno i da se uvodi dežurstvo u opštinski operativni centar, ali i da se vrši prikupljanje vode, hrane i odjeće koji bi bili podjeljeni migrantima koji budu zatečeni u prolazu.

Sve u svemu, Petrovcu treba jedinstvo i odlučne aktivnosti lokalnih institucija, prije svega policije, da se izbori sa ovom teškom situacijom kako bi građani Petrovca mogli mirno spavati u svojim kućama.

Јer, ukoliko se u ovakvoj nekontrolisanoj situaciji desi nešto, bilo kojem Petrovčaninu, zna se ko će biti odgovoran za svoj nerad.