latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:32 | Autor: SRNA

Prozivanje ministra - prekršaj , a "Za dom spremi" nije

U Hrvatskoj se ide u zatvor zbog prozivanja ministra, ali uzvikivanje pozdrava hrvatskih fašista ustaša "Za dom spremi" nije nikakav prekršaj, komentarišu hrvatski portali.

Muškarac koji je bivšem ministru Lovri Kuščeviću vikao da "treba da se stidi" kršio je red i mir, a Marko Perković Tompson to ne čini kada viče "Za dom spremni" u svojoj pjesmi, kao ni svi oni koji je pjevaju ili uzvikuju taj pozdrav na koncertima.

Opštinski prekršajni sud u Splitu osudio je prošle godine 56-godišnjeg muškarca zbog toga što je bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću vikao: "Sram te bilo! Kako možeš izaći među ljude? Kradeš potpise birača", aludirajući na referendumske inicijative koje nisu prošle provjeru ministarstva.

Policija ga je prekršajno prijavila, a pravna država djelovala je brzo - osuđen je na četiri mjeseca zatvora, podsjeća portal "Јutarnjeg lista".

Istovremeno, sve češća korištenja ustaškog pozdrava pod kojim je izvršen genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, bilo u grbu HOS-a ili na koncertima, nije prekršaj.

Mirando Mrsić, predsjednik stranke Demokrata, upozorava da sud dozvolom za korištenje ovog pozdrava u Tompsonovoj pjesmi "u javni diskurs vraća fašistički pozdrav ustaškog kvislinškog režima, koji je ispisao najružnije stranice hrvatske nacionalne istorije".

- Nakon komisije premijera Andreja Plenkovića, koja je dopustila fašistički pozdrav u posebnim okolnostima, sada to čini i Plenkovićevih 15 sudija /Visokog prekršajnog suda/ protivno pameti i Ustavu Republike Hrvatske - poručuje Mrsić.

On poziva sve hrvatske pravne fakultete na kojima su te sudije diplomirale da preispitaju diplome koje su im izdali.

Reakcije u hrvatskoj javnosti su podijeljene: desnica je oduševljenja i likuje zbog sudske dozvole da ustaški pozdrav živi i dalje u javnosti,a liberalni dio medija i stranaka je šokiran.

Tako je Miroslav Škoro lider Domovinske stranke poručio da je "Za dom spremni" - "simbol domovinskog rata".

Istovremeno, nekadašnji hrvatski premijer Јadranka Kosor smatra je neprihvatljivo da se taj pozdrav koristi u zemlji koja predsjedava EU.