latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:43 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Podnijeti zahtjev za izmjenu pravosnažnog rješenja o stambenom zbrinjavanju

Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka pozvala je porodice poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata koje su se javile na konkurs za stambeno zbrinjavanje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske i kojima je odbijen zahtjev zato što su naplatile ratnu štetu, da nadležnim odjeljenjima za boračko-invalidsku zaštitu što prije podnesu zahtjev za izmjenu pravosnažnog rješenja.
Zgrada za stambeno zbrinjavanje - Foto: RTRS
Zgrada za stambeno zbrinjavanjeFoto: RTRS

Iz ove organizacije navode da to treba da učine s obzirom da odluka Ustavnog suda Republike Srpske od 20. maja predstavlja razlog za ponavljanje postupka, a kako ne bi propustili zakonom propisan rok od šest mjeseci.

Ustavni sud je utvrdio da pojedine odredbe Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Iz ovog suda navode da je riječ o članu 11 /stav 1, tačka 8 i stav 2/ u dijelu koji glasi: "...a dodjelom nepovratnih novčanih sredstava samo u visini razlike između iznosa naplaćene ratne nematerijalne štete i iznosa iz člana 6 ove uredbe".

Ocijenjeno je da su pravo na stambeno zbrinjavanje i pravo na naknadu ratne štete potpuno različita prava koja se ostvaruju po različitim zakonom propisanim uslovima, te da se uredbom, kao podzakonskim aktom, ne mogu dovoditi u vezu tako da se ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje uskraćuje ukoliko je realizovano pravo na naknadu ratne štete.