latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:53 ⇒ 11:55 | Autor: TANЈUG

Štrahe i Gudenus negirali krivicu pred parlamentom

Istražni odbor austrijskog parlamenta za korupcionašku aferu "Ibica" počeo je rad maratonskom sjednicom na kojoj su saslušani glavni akteri afere, nekadašnji austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe i bivši šef poslaničke grupe Slobodarske partije Austrije Јohan Gudenus.
Saslušanje Štrahea u parlamentu (Foto: orf.at) -
Saslušanje Štrahea u parlamentu (Foto: orf.at)

Prvi dan rada istražnog odbora trajao je juče duže od 12 sati, a glavni "protagonisti" afere izjasnili su se da nisu krivi ni za jedno krivično djelo.

Štrahe, kao i Gudenus, najavio je na početku da neće da se izjašnjava o stvarima za koje je u toku sudski ili istražni postupak.

Gudenus je, zbog svojih odgovora poslanicima, bio i više puta opominjan, a na kraju je konstatovao: "Kaže se da nema glupih pitanja, ali očigledno ih ima".

To je izazvalo buru među članovima istražne komisije koji su tražili da iskaže poštovanje prema parlamentu.

Štrahe i Gudenus su kritikovali što njihovi advokati nisu imali uvid u sve predmete istrage. Štrahe je čak tvrdio da nije ni upoznat u vezi sa čim se sve protiv njega vodi istraga.

Istakao je da je navodno odbijao sve korupcionaške namjere žene koja se predstavljala kao nećaka jednog ruskog milijardera.