latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:59 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Agrometeorolog Supić: Sve teže dati dugoročnu prognozu

Ovih dana zbog promjenljivog vremena sve češće se pominje meteorolog, a zbog usjeva, voća i povrća i agrometeorolog. Јedan od njih je i Dejan Supić iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Dejana Supića spoj dvije ljubavi, poljoprivrede i meteorologije doveo je iz Gacka u Banjaluku i u Hidrometeorološki zavod Republike Srpske, gdje i danas radi. Kaže da je, došavši 1995. godine na studije, vjerovatno bio jedini Gačanin u gradu na Vrbasu. Dejan je ljubav prema meteorologiji naslijedio od oca - meteorologa. Kaže da se klima mijenja i da je sve teže dati dugoročnu prognozu.

- Sad, u ovom vremenskom periodu, toliko je vrijeme nestabilno da je teško reći da li će biti sunčano ili stabilno vrijeme ili kiša. Često se pojavljuju lokalni pljuskovi praćeni nepogodama, gradom ili pojačanim vjetrom - kaže Supić.

Agrometeorološke stanice postavljene su širom Republike Srpske. Podaci koje prikupljaju osmatrači kasnije se obrađuju.

- Vremenske prilike se non-stop mijenjaju. Imamo jake padavine ili visoke dnevne temperature ili nedostatak padavina. Ako padavina nema više od 20 dana, kažemo da je to elementarna nepogoda, suša. Svake godine, ili se dešavaju poplave ili se suše. Dakle, klima se definitivno promijenila - ističe Supić.

Ako je vrijeme stabilno, tačnost vremenske, odnosno agroprognoze je 100 odsto, a ako nije, onda 80 odsto.

- Ovo se zove vremenska prognoza. Znači, mi prognoziramo. Ljudi nas zovu i pitaju kakvo će vrijeme biti, navodeći tačno dan i sat. Na primjer, zvao je čovjek sa Sokoca da pita hoće li biti kiše u četiri sata jer je planirao kosidbu. To je nemoguće znati, može se samo pogađati. Za one koji pogode kažu "Eto, vidiš, oni znaju!", a za ove druge "Oni ne znaju!". Takođe, dešava se da izmjerimo temperaturu od na primjer, 40 stepeni, oni kažu "Temperatura je veća, samo neće da kažu" - priča Dejan.

Na prognostičarima i agrometeorolozima je velika odgovornost sedam dana u sedmici, 365 dana godišnje. I zato ne budite na kraj srca ako vam padne koja kap kiše, a niste je očekivali, već poslušajte njihove savjete kada vas upozoravaju na očekivane nepogode.