latinica  ћирилица
05/06/2020 |  14:04 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Banjaluka bi uskoro mogla da dobije najsavremeniju karting stazu u regiji (FOTO)

Poznata auto staza u Zalužanima uskoro bi mogla da dobije novo ruho, jer je auto-moto klub “Karting“ iz Banjaluke spreman da iz svog budžeta izdvoji preko pola miliona KM, kako bi najveći grad u Srpskoj postao centar okupljanja ljubitelja ovog sporta u regiji.
Banjaluka-karting staza (foto:banjaluka.net) -
Banjaluka-karting staza (foto:banjaluka.net)

Projekat je već predstavljen Gradskoj upravi, pa se očekuje da dogovor oko izdavanja zemljišta uskoro bude postignut.

- Karting klub se prošle godine Gradu Banjaluka obratio sa zahtjevom za dodjelu najma, koncesije ili bilo kojeg drugog vida iznajmljivanja postojeće staze u Zalužanima. Naša ideja je da na toj lokaciji izgradimo savremeno opremljenu karting stazu sa svim pratećim objektima i za to smo spremni da izdvojimo značajna sredstva. Nakon obavljenog razgovora o projektu, gradonačelnik je podržao našu ideju i ovom prilikom želimo da se zahvalimo i izrazimo nadu da će se i poteškoće oko iznajmljivanja zemljišta uskoro riješiti i da ćemo ubrzo početi sa radovima - rekao je Radomir Radukić predsjednik “Karting kluba“, koji je zajedno sa Јelenkom Lolićem pokretač ovog projekta.

Tačan termin izgradnje još uvijek nije poznat, jer se za početak radova čeka "zeleno svjetlo" Gradske uprave.

- Trenutno naš klub broji oko 30 članova, ali potencijal za razvoj ovog sporta je ogroman. Da imamo potrebne uslove, taj broj bi sigurno bio veći. Iz tog razloga smo i došli na ideju o izgradnji savremene karting staze, koja bi ovaj sport oživjela i na našim prostorima. U BiH konkretno, čak ni u zemljama bivše Јugoslavije, ne postoji ni jedna otvorena karting staza. Postoje određene male staze koje ne zadovoljavaju potrebne standarde.

Banjaluka-karting staza (foto:banjaluka.net)

Pored uređenja postojećeg sadržaja, preuređenja i dogradnje staze, iz Karting kluba poručuju da je u planu i izgradnje propratnog objekta i tribina.

- Planiramo da izgradimo jedan objekat, poput pit stop boksova za kartinge, po predviđenim standardima, preuredimo i produžimo stazu, te ogradimo kompletnu stazu. Takođe, projektom je predviđeno i izgradnja tribina i kafeterije, koja bi posjetiocima poslužila za druženje. Smatramo da postoji potreba za jednim ovakvim sadržajem u gradu i sigurno će mjesto imati veliku posjetu. Grad bi od toga imao veliku korist, jer bi klub privukao veliki broj posjetilaca i turista, koji bi u Banjaluci noćili, plaćali troškove smještaja, posjećivali restorane, barove i slično - dodaje Radukić.

On ističe da na našim prostorima postoji značajno interesovanje za automobilski sport, a da bi sadržaj planiran na karting stazi privukao veliki broj posjetilaca iz zemlje i regiona.

- Sadržaj će biti prilagođen potrebama ovog sporta. Planirana je organizacija takmičenja i iznajmljivanje staze za rekreativce i ljubitelje ovog sporta. Pažnju i interesovanje trebalo bi da izazove i karting škola za mlade, djecu, predškolskog i školskog uzrasta. Djeca će biti bolji vozači, ako se uče od malena - zaključuje Radukić.

Izvor: Banjaluka.net