latinica  ћирилица
05/06/2020 |  14:13 | Autor: TANЈUG

Evropska unija poziva Prištinu da ukine reciprocitet

Evropska unija zahtijeva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu, kojom za robu bez dokumenata na kojima piše “Republika Kosovo“ nije dozvoljen ulazak na Kosovo, piše Ljajmi.net.
Zastave samoproglašene Republike Kosovo i EU (Foto: Flickr/Bobby Hidy/Kosovo Future Maker) -
Zastave samoproglašene Republike Kosovo i EU (Foto: Flickr/Bobby Hidy/Kosovo Future Maker)

Portparol šefa spoljne politike Evropske unije Žozepa Borelja, Peter Stano, izjavio je da Priština i Beograd moraju da se pridržavaju postignutih sporazuma i pozvao vlasti u Prištini da preispitaju odluku o mjerama reciprociteta, budući da se, prema njegovoj ocjeni, Priština i Beograd, tretiraju kao jednaki u dijalogu, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal.

Kada je riječ o dijalogu, Stano je naveo da će taj proces biti nastavljen čim se stvore uslovi nakon pandemije, dodajući da EU dugo zahtijeva nastavak dijaloga.

Stano je dodao da EU ostaje posvećena saradnji sa obje strane, kako bi razgovori bio nastavljeni, ali da je odgovornost na Beogradu i Prištini da stvore prave uslove za nastavak dijaloga.

Odluka vlade u Prištini o reciprocitetu donesena je 1. aprila ove godine i ona je zamijenila stopostotne takse na robu iz centralne Srbije, koje je prethodna kosovska vlada uvela u novembru 2018. godine i zbog kojih je dijalog između Beograda i Prištine u prekidu.