latinica  ћирилица
05/06/2020 |  14:42 ⇒ 16:39 | Autor: SRNA

Netačne Stanivukoviće tvrdnje o radu Parlamenta, svi podaci transparentni

Narodna skupština Republike Srpske saopštila je da u radu parlamenta nema ničega što je moglo biti ocijenjeno kao sumnjivo, te da je narodni poslanik PDP-a Draško Stanivuković, u emisiji BN televizije iznio niz neistina o radu najviše zakonodavne institucije.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

U saopštenju je navedeno da nije tačna Stanivukovićeva tvrdnja da kao narodni poslanik ima mogućnost da koristi službeni automobil, te da prema Pravilniku o uslovima i načinu korišćenja putničkih motornih vozila u Narodnoj skupštini pravo na korištenje službenog vozila imaju šefovi klubova poslanika, a ne narodni poslanici.

- Nije tačna ni tvrdnja da je Narodna skupština dala 102.000 KM za gorivo. U 2019. godini Narodna skupština ukupno je za gorivo utrošila 74.901 KM. Kada je riječ o potrošnji najviše goriva u prošloj godini potrošili su klubovi poslanika SDS-a 14.621 KM i Socijalističke partije 10.922 KM - navedeno je u saopštenju.

Iz Narodne skupštine navode da je netačna i Stanivukovićeva tvrdnja da je Narodna skupština dala više od 30.000 KM za gume, te da je procijenjeni iznos nabavke auto guma u 2019. godini bio 14.500 KM, koliko je i utrošeno.

- Stanivuković je rekao da je teškom mukom došao do ovih podataka o troškovima u Narodnoj skupštini, što nije tačno. Sve javne nabavke transparentno se objavljuju na sajtu Narodne skupštine, pod banerom "javne nabavke". Podaci o raspisivanju javnih nabavki, njihovim uslovima, vrijednosti i slično dostupne su na sajtu, kao i odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača što znaju svi mediji koji veoma često koriste ovu mogućnost dolaska do informacija u svom radu - tvrde u Narodnoj skupštini.

Iz Parlamenta Srpske reagovali su i na navode da Narodna skupština kupuje fotokopir aparat od 35.000 KM.

- Zarad istinitog informisanja javnosti potrebno je reći da je posljednji fotokopir aparat u Narodnoj skuštini kupljen prije 15 godina. Ovaj aparat iskopirao je 10.500.000 kopija i zbog kvara je van funkcije. Aparat je potpuno amortizovan, popravka je nemoguća i trenutna vrijednost mu je nula - dodaje se u saopštenju.

U Narodnoj skupštini ističu da su netačne Stanivukoviće tvrdnje da ne može da dođe do podatka u Narodnoj skupštini, jer ih, kako je rekao, oni kriju.

- Svi podaci u Narodnoj skupštini su transparentni. Poslanik Stanivuković do danas nije zatražio nijedan podatak od generalnog sekretara i Službe Narodne skupštine - dodaje se u saopštenju.