latinica  ћирилица
05/06/2020 |  15:19 ⇒ 17:17 | Autor: SRNA

Zagreb čini sve da osnaži položaj Hrvata u BiH - ključna ravnopravnost

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Mostaru da Hrvatska čini sve da položaj Hrvata u BiH bude osnažen i da su sve institucije Evropske unije upoznali o ovom pitanju.
Andrej Plenković i Dragan Čović - Foto: SRNA
Andrej Plenković i Dragan ČovićFoto: SRNA

Plenković je naglasio da Vlada Hrvatske kontinuirano i snažno daje podršku BiH na putu prema EU i NATO-u i da očekuje da će položaj Hrvata jačati približavanjem BiH EU.

- Nastojimo rješavati otvorena pitanja i unapređivati saradnju - političku i privrednu, te trgovisnku razmjenu. Mislim da smo u institucionalnom pogledu zadnjih nekoliko godina ojačali sve oblike saradnje i u tom smislu ćemo nastaviti raditi i u budućnosti - naglasio je Plenković nakon svečane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

- Poruka je sasvim jasna - ono što je važno za BiH jeste da ostvaruje napredak u poštivanju kriterijuma i ide naprijed. Svi koji razumiju funkcionisanje BiH znaju da je pitanje ravnopravnosti ključno da bi se ostvarili rezultati. To pokazuju brojni pregovori i godine iza nas - naveo je Plenković.

On je napomenuo da je ova godina kada Hrvatska predsjedava Savjetu EU, koje je znatno otežano zbog pandemije virusa korona, zbog nemogućnosti održavanja sastanaka, tako da se brojni sastanci obavljaju putem video-konferencija.

Hrvatski premijer je naglasio da će Evropska komisija uskoro izaći sa snažnim paketom podrške za Јugoistočnu Evropu.

Što se tiče položaja Hrvata u BiH, on je naglasio da je je stalna obaveza Hrvatske da se obezbijedi ravnopravnost Hrvata, te da Hrvati budu adekvatno zastupljeni u svim institucijama BiH.

- Mi ćemo na tom tragu voditi naš dijalog, zalagati se za rješenja koja će biti prihvaćena od svih naroda i svih političkih stranaka. To je prije svega pitanje BiH, ali sve poteškoće treba riješiti na način koji će omogućiti efikasno funkcionisanje BiH, a onda će i reforme i evropski put BiH i odnosi s BiH biti dobri - naveo je Plenković.

Hrvatski premijer kaže da se pitanje migrantske krize i istočno-meditaranske rute mora riješiti na grčko-turskoj granici.

- Moram pohvaliti ponašanje grčkog premijera /Kirjakosa/ Micotakisa čija je politika sasvim drugačija, on čuva spoljnu granicu EU - pojasnio je Plenković.

On je naglasio da Hrvatska, kada je u pitanju granica, ulaže maksimalne napore da sarađuje sa policijama u BiH i na zajednički način rješava pitanje migracija.

- Hrvatska se priprema za šengen. Hrvatska policija ima angažovanih oko 6.000 ljudi. Јa sam protiv toga da se diže žica između Hrvatske i BiH, mi smo dvije susjedne zemlje upućene jedna na drugu i takva poruka ne bi bila dobra - kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ističe da se evropski put BiH ne bi odvijao na ovakav način da nije podrške Hrvatske i premijera Plenkovića.

- Nalazimo se u kampanji za Sabor Hrvatske i želimo poručiti da se želimo odužiti podrškom listi HDZ-a za sve što čine za BiH i Hrvate u BiH - istakao je Čović.

On je naveo da je u BiH trenutno ključ nesporazuma oko Centralne izborne komisije BiH.

Čović je naglasio i da ovih dana HDZ BiH pregovara sa partnerima oko Izbornog zakona BiH i Mostara, a u organizaciji EU i američke administracije.

- Razgovaramo kako ta dva paketa staviti i organizovati izbore u Mostaru zajedno s lokalnim. Mislim da smo na dobrom putu - naglašava Čović.

U Mostaru je danas održana svečana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je prisustvovala i delegacija HDZ-a Hrvatske na čelu s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem. Sjednica je održana povodom 15 godina Čovićevog rukovođenja HDZ-om BiH.

Plenkovićeva posjeta BiH dio je i predizbornih aktivnosti, jer se 5. jula održavaju izbori za Sabor Hrvatske.