latinica  ћирилица
05/06/2020 |  17:12 | Autor: SRNA

Uvoz lijekova humanitarnog porijekla nadležnost entitetskih ministarstava

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH saopštili su da nisu nadležni za izdavanje saglasnosti za uvoz lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog porijekla u BiH, te da je to u nadležnosti entitetskih ministarstava zdravlja, odnosno Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta.
Agencija za lijekove BiH - Foto: RTRS
Agencija za lijekove BiHFoto: RTRS

U saopštenju, koje je potpisao direktor Agencije Aleksandar Zolak, navodi se da su neutemeljeni, neprovjereni i netačni navodi koji su se pojavili u pojedinim medijima u vezi sa doniranim medicinskim sredstvima iz Katara, a potom i iz Ujedinjenih arapskih emirata.

Zolak je naveo i da je nadležnost nad uvozom lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog porijekla definisana Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima.

On je podjsetio i da je Sajet ministara, na vanrednoj sjednici održanoj 18. juna 2014. godine, donio Uputstvo o postupanju u procedurama za uvoz lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera za područja BiH ugrožena prirodnom ili drugom nesrećom.

Prema njegovim riječima, ovim uputstvom se bliže uređuje postupanje Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara u procedurama za uvoz humanitarne pomoći za područja BiH ugrožena prirodnom ili drugom nesrećom.

- Ovo uputstvo se ne primjenjuje ukoliko je pošiljalac humanitarne pomoći, u kojoj su sadržani lijekovi i medicinska sredstva, u svom aktu o donaciji kao isključivog korisnika naveo jedan od entiteta BiH ili Brčko distrikt, te naseljeno mjesto, opštinu ili grad u jednom od entiteta ili Brčo distrikta - naveo je Zolak.

On je pojasnio da je iz Uputstva jasno čija je nadležnost za prihvatanje lijekova i medicinske opreme humanitarnog karaktera, te da Agencija nigdje nije definisana kao institucija nadležna za izdavanje saglasnosti po predmetnom pitanju.

- Ostaje otvoreno pitanje ko je do danas davao saglasnosti za lijekove i medicinska sredstva koja su u BiH u prethodnim mjesecima ušla kao predmet donacija, jer Agenciji nije dostavljen nijedan takav zahtjev za postupanje - naveo je Zolak.

Zolak je zamolio predstavnike medija da se, s ciljem istinitog obavještavanja javnosti i zaštite digniteta zaposlenih u Agenciji, prije iznošenja ovakvih ili sličnih navoda obrate ovoj agenciji radi dobijanja tačnih informacija.