X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/06/2020 |  18:17 | Izvor: SRNA

Velika Britanija: Broj umrlih premašio 40.000

Velika Britanija postala je druga zemlja na svijetu u kojoj je zvanično registrovano više od 40.000 umrlih od virusa korona.
Virus korona - Foto: REUTERS
Virus koronaFoto: REUTERS

Britanska administracija saopštila je danas da je od virusa korona umrlo još 357 ljudi čime je broj preminulih povećan 40.261, što je najviše na svijetu iza SAD.

U otvorenom pismu britanskoj Vladi više od stotinu naučnika traži da se odgode dalje ublažavanje restriktivnih mjera zbog visokog broja umrlih na dnevnom nivou.

- Uprkos dvomjesečnoj blokadi i dalje se suočavamo sa neprihvatljivim dnevnim brojem umrlih koji su u stotinama, dok je oko 8.000 zaraženih dnevno samo u Engleskoj", ističu naučnici.

Naučnici, od kojih mnogi rade u sektoru biologije i imunologije zaraznih oboljenja, izražavaju posebnu zabrinutost zbog stepena prenosa virusa u zajednici.

Među potpisnicima pisma su, između ostalih profesor Stjuart Nil šef odijeljenja za zarazne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu, profesor Edrijan Hejdej sa Instituta "Frensis Krik" te profesor Nil Ferveder sa Imperijalnog koledža u Londonu.

Britanska administracija saopštila je da je ublažavanje blokada bilo ograničeno i oprezno i uz podršku nauke.