latinica  ћирилица
05/06/2020 |  19:16 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Albanci nastavili sa falsifikovanjem srpske istorije na Kosmetu (VIDEO)

Pokušajima falsifikovanja istorije nedavno se pridružio još jedan. Albanska televizija "Top kanal", koja se može pratiti i na Kosmetu i u Sjevernoj Makedoniji, prikazala je u udarnom terminu dokumentarni film pod nazivom "Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju".
Albanci nastavili sa falsifikovanjem srpske istorije na Kosmetu - Foto: RTRS
Albanci nastavili sa falsifikovanjem srpske istorije na KosmetuFoto: RTRS

Reagovalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, ocijenivši da se u filmu bezočno falsifikuju istorijske činjenice, a srpske crkve, manastiri, spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim.

U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namjere, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a istorija nas uči da je on često uvod u fizički genocid, navode u Ministarstvu. Za istoričare - stvari su jasne.

- Tu nema nikakve dileme da se radi o falsifikovanju istorije, a šta je cilj – možemo samo da pretpostavimo, ali čini mi se da se on jako dobro uklapa u jedan sveukupni proces zaokruživanja nekakve kosovske državnosti i nekakvog kosovskog nacionalnog ili političkog identiteta - rekao je Milan Gulić, istoričar.

Tvrdnje da je srednjovjekovna srpska baština u stvari albanska nemaju nikakvo naučno utemeljenje i plod su čistih falsifikata, proizvoljnosti ili zlonamjernog tumačenja istorijskih činjenica sa dnevno-političkom namjerom, kažu istoričari.

- Imamo jasne podatke - što u poveljama, što u žitijama srpskih vladara - ko je tačno podigao te hramove, sačuvane su i freske sa napisima, dakle, prosto ne može biti reč ni o samo nekom alternativnom tumačenju, već jednom grubom falsifikovanju činjenica i pokušaju da se one protumače na jedan potpuno neprikladan način i potpuno netačno - rekao je Miloš Ivanović, Istorijski institut Beograd.

Srbija se nikada i ni po koju cijenu neće odreći svojih svetinja na Kosmetu, poručuje iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uz ocjenu da je navedeni dokumentarac - propaganda koja treba da održi vatru sukoba između Srba i Albanaca.

- Ne treba nas čuditi da će i u nekom narednom periodu to biti slučaj, jer je to upravo ono najvrednije što postoji na primjer na Kosovu i Metohiji kao kulturno-istorijsko nasleđe, i jasno se zna, da kažem, ko stoji iza toga - dodao je Ivanović.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uputilo je pismo Unesku, u kome se navodi da najnoviji primjeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke da takozvano Kosovo ne bude primljeno u članstvo te organizacije i da bi takav stav Uneska trebalo da ostane i u budućnosti.