latinica  ћирилица
05/06/2020 |  20:56 ⇒ 22:39 | Autor: RTRS

Refleksologijom do poboljšanja motorike osoba sa Daunovim sindromom (FOTO/VIDEO)

"Refleksologijom do poboljšanja motorike osoba sa Daunovim sindromom" - naziv je virtuelne radionice koju je danas sa Јahorine organizovao Daun sindrom centar iz Banjaluke, a okupila je učesnike iz više zemalja uključujući i javne ličnosti.
Kviz znanja kroz prijateljstvo sa osobama sa Daunovim sindromom - Foto: RTRS
Kviz znanja kroz prijateljstvo sa osobama sa Daunovim sindromomFoto: RTRS

Od prije četiri godine, kada je baš na Јahorini počeo program rehabilitacije za lica sa Daunovim sindromom pa do danas Centar se može pohvaliti impozantnim rezultatima.

- Imamo zaposlene konobare, osobe sa daunovim sindromom, kao i glumce koji imaju iza sebe mnogo međunarodnih filmskih festivala međunarodnih i manekene i sportiste - kaže Zoran Јelić, upravnik Daun sindrom centra.

Od predstave "Mali princ" do rada u Banji Vrućici – učesnici radionice putem video-zapisa podsjetili su se svih postignuća.

Neprilika sa virusom korona iskorišćena je za priliku i već tri mjeseca za lica sa Daunovim sindromom organizuju se razne virtuelne radionice gdje se osjećaju društveno korisnim za vrijeme pandemije. A to je prepoznao i ministar zdravlja Srpske.

- Nadam se da ste mi dobro i veselo, evo ovih posljednjih par mjeseci svakako sam pratio sve vaše divne virtuelne radionice i oduševljen sam znanjem - rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kviz znanja kroz prijateljstvo sa osobama sa Daunovim sindromom (Foto: RTRS)

Mnogo se danas razgovaralo i o dolasku na Јahorinu gdje bi se organizovalo više sadržaja.

- Pozdravljam sve drugare i zaista se od danas smatram dijelom ekipe i da smo pravi prijatelji. Biće veliko zadovoljstvo da zajednički napravimo predstavu i da se družimo na Јahorini - istakao je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Јahorina.

Upravnik Daun sindrom centra Zoran Јelić ističe da je i dalje problem društvena stigma i nepostojanje sistemske podrške društva.

- Osobe sa daunovim sindromom do 18 godina imaju mogućnost da su vidljive, rade s njima stručnjaci i raznorazne radionice. Poslije navršenih 19 godina oni se vraćaju kući i tu stagniraju, takve osobe mi dovodimo u naš Daun sindrom centar, rehabilitujemo, radno osposobljavamo i vraćamo ih ponovo u život - dodaje Јelić.

Sve možemo zajedno – jedinstvena poruka upućena je sa Јahorine sa koje je stigla i lijepa vijest za Strahinju iz Novog Sada koji se bavi slikarstvom, a nakon nedavno onlajn održanog prvog istorijskog kviza za lica sa Daunovim sindromom stići će poklon od srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika u vidu slikarskog pribora.