X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/06/2020 |  22:59 ⇒ 23:05 | Izvor: ATV

Trivić: U prosvjeti ima viška radnika

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, istakla je da u prosvjeti u ovom momentu ima viška nastavnog kadra.
Natalija Trivić  (Foto:twitercom.vlada srpske) - Foto: RTRS
Natalija Trivić (Foto:twitercom.vlada srpske)Foto: RTRS

- Moram biti iskrena u ovom momentu imamo viška radnika u prosvjeti, ali taj višak, ne mogu da kažem da nije angažovan, ne. Možda ne mogu da ispune normu u jednom zanimanju kao osnovnom, ali to se nadopunjava kroz određene sekcije i tako dalje - rekla je Trivićeva. 

Kada se govori o broju djece u školi, kaže da je tačno da broj djece direktno utiče na broj zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

- Nije jednostavno nekome ko je radio 30 godina u školi reći da više nema dovoljno časova ili da je jednostavno tehnološki višak i da uzme svoju radnu knjižicu i da ide kući. To je strašno u smislu posvećenosti tih ljud, rada koji su uložili jednostavno u vremenu u kojem svi živimo i to su izazovi ne samo nas, nego mogu da kažem i cijele Evrope i moramo da pokušamo da nađemo rješenje za taj problem - rekla je Trivićeva gostujući na ATV-u.

Ona je istakla da smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školam direktno utiče na višak nastavnika, ali je naglasila da se taj problem može riješiti prekvalifikacijom radnika.

Navela je da je opredjeljenje ministarstva i Vlade da se otvori mnogo više predškolskih vaspitnih ustanova u kojima bi mogli da budu zapsoleni radnici koji su višak u osnovnim i srednjim školama