latinica  ћирилица
06/06/2020 |  08:31 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

U Banjaluci ponuda Nacionalnog parka "Sutjeska"

Ljetna ponuda Nacionalnog parka "Sutjeska" danas će biti predstavljena građanima Banjaluke, saopšteno je iz Turističke organizacije Republike Srpske.
NP "Sutjeska" - Foto: Wikipedia
NP "Sutjeska"Foto: Wikipedia

Promotivni štand je postavljen na Trgu Krajine do 20.00 časova, a građani će moći da pogledaju kakav sadržaj nudi ovaj nacionalni park, ali i da učestvuju u nagradnim igrama i ostvare popuste.

Nacionalni park "Sutjeska" nalazi se u šumsko-planinskom području na jugoistoku Republike Srpske, na granici BiH i Crne Gore.

Planine koje ga okružuju i čine dio su planinskog vijenca Dinarida, navodi se na sajtu ovog parka.

Najstariji i najveći nacionalni park u Republici Srpskoj i BiH prostire se na površini od oko 16.052 hektara. Više od 66 odsto površine pokriveno je šumom, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti.

Nacionalni park "Sutjeska" nosi epitet bisera Republike Srpske, a osnovni razlog za proglašenje područja nacionalnim parkom su vrijednosti i ljepote prirode, te kulturnoistorijski značaj.

Ovaj nacionalni park je 2000. godine dospio u drugu kategoriju Odjeljenja UN za zaštitu prirode i prirodnih dobara.

Na području Nacionalnog parka razvijena je mreža vodotokova i stajaćica sa rijekom Sutjeskom /dugom 33 kilometra/ kao glavnim slivom. Sutjeska se uliva u Drinu, a glavne pritoke su Hrčavka i Јabušnica.

Hidrološki fenomen u Parku predstavlja vodopad Skakavac, visok 76 metara na rječici Perućici.

U Nacionalnom parku zastupljene su gotovo sve biljne vrste koje se mogu sresti u okviru Dinarskih planina - 2.600 vaskularnih biljnih vrsta, endemičnih, ljekovitih, izobilje jestivih šumskih plodova, pa čak 100 vrsta jestivih gljiva.

U Nacionalnom parku "Sutjeska" ima 114 vrsta ptica na 12 staništa, uključujući devet vrsta djetlića.