X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/06/2020 |  11:01 ⇒ 14:34 | Izvor: RTS

Vlada samoproglašenog Kosova ukinula "mjere reciprociteta"

Nova vlada samoproglašenog Kosova premijera Avdulaha Hotija poništila je odluke kojima je izrečena "mjera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji.
Priština (Foto: Sputnik/Natalya Grebenyuk) -
Priština (Foto: Sputnik/Natalya Grebenyuk)

Hoti je na sjednici rekao da su odlukom ukinute sve prepreke za nastavk dijaloga, a ukoliko dijalog nema povoljan ishod "mjere reciprociteta" ponovo će biti vraćene.

- Očekujemo da Srbija prekine kampanju protiv priznavanja Kosova. Očekujemo od partnera da izvrše pritisak na Srbiju - naveo je Hoti.

Vlada samoproglašenog Kosova je na današnjoj sjednici poništila prethodne odluke vlade Aljbina Kurtija od 20. marta 2020. o postepenoj primjeni reciprociteta sa Beogradom i odluku od 30. maja 2020. da dopuni izmjene i dopune prve odluke o toj mjeri.

Predstavnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja glasali su protiv te odluke.

Lajčak pozdravio odluku

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o ukidanju "mjera reciprociteta" Prištine.

- Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga pod okriljem EU pokazuje jasno opredjeljenje Kosova da se bez odlaganja vrati za pregovarački sto - napisao je Lajčak na Tviteru.