latinica  ћирилица
06/06/2020 |  11:13 ⇒ 13:17 | Autor: TANЈUG

Vučić: Borićemo se za Kosmet, ali za nas nema srećnog rješenja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da će velike sile promijeniti stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promjene granica.
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Gol) -
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Gol)

Vučić je poručio da će se Srbija boriti čvrsto i snažno za Kosovo i Metohiju, svoje interese i prava srpskog naroda, ali da za nju nema srećnog rješenja.

Istakao je da se ne može očekivati da će velike sile i ključne zemlje promijeniti svoj stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promjene granica.

To je potvrdio i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, rekao je Vučić za Prvu TV.

Što se tiče rješenja po primjeru dvije Njemačke, Vučić kaže da kada se neki obraduju na to ne razumiju šta to znači.

- Oni kažu Kosovo u sadašnjim granicama, granicama nepromjenljivim prema Srbiji. Zato nisam razumio radost nekih - konstatovao je Vučić i dodao:

- Pred nama je šest mjeseci teške političke borbe za naše nacionalne interese na KiM i za prava našeg naroda tamo.

Vučić je izjavio da je njegovim političkim protivnicima važnija njegova lična ili politička sudbina od ključnih državnih pitanja za Srbiju i rješenja kosovskog pitanja i istakao da je najmanji problem srušiti njega, ali da neće srušiti postignute rezultate.

- Nemam problem s tim da me sruše, ali Srbiju koju smo gradili niko ne može da sruši - rekao je Vučić komentarišući ocjene dijela opozicije da on neće preživjeti kosovsko pitanje, kako god ono bude riješeno.

"Očekujem Lajčaka u Srbiji poslije izbora"

Vučić je rekao da očekuje da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak odmah poslije izbora 21. juna dođe u Beograd i Prištinu.

- Očekujem i razgovore sa Ričardom Grenelom, i sa svima koji se interesuju za rješavanje pitanje KiM - rekao je Vučić.

Kako god da bude rješenje, Beograd ne može da bude naročito zadovoljan, ponavljaon i dodaje da laganjem ili varanjem ljudi ne bi ništa mogao da postigne.

- Šta da radim (što Srbi to ne vole da čuju). Da ih lažem da ćemo da dobijemo izlaz kod Valone, a da ćemo u Elbasanu ne znam šta da radimo... Da će u Kačaniku da dočekaju srpsku reprezentaciju kada nešto postigne... - upitao je Vučić.