latinica  ћирилица
06/06/2020 |  11:27 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Vučić spreman da razgovara sa Đukanovićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je spremnost da razgovara sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i da ga pozove u posjetu Srbiji.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

- Јa sam spreman uvijek da razgovaram. Pozvaću ga u Srbiju kad prođu izbori i biću spreman da razgovaramo, ako se on odazove tom pozivu, ako bude želio. Ne mislim da je to problem - rekao je Vučić za TV Prva.

On je dodao da je otvoreno o problemima u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom posljednji put sa Đukanovićem razgovarao nedavno /u martu/ u Јerusalimu, ali da se nisu saglasili o tom pitanju i da, nažalost, nisu u kontaktu.

Vučić je istakao da u Srbiji uvijek postoje oni kojima je nekako krivo što je stao na stranu SPC, odnosno na stranu prava i pravde i srpske crkve i srpskog naroda, ali da je njegova dužnost da o njima brine bez ugrožavanja suvereniteta drugih država.

On je napomenuo i da ga je nasmijala izjava ministra spoljnih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića da "za sada nema potrebe za alarmiranjem NATO-a u vezi sa trenutnim nesporazumima sa Srbijom", te podsjetio da će u Crnoj Gori uskoro izbori.

- Ali da mi ipak znamo koliko je opasan Darmanović. To je jedna od izjava koja me stvarno nasmijala. Suviše su odgovorne članice NATO, većina njih, /generalni sekretar NATO/ Јens Stoltenberg je naš prijatelj i poznanik i suviše ozbiljan za Darmanovića. Ali, karavani prolaze - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija finansijski podržava srpske organizacije u Crnoj Gori, kao i da je napravila Srpsku kuću.

Kada je riječ o Kosovu, Vučić je rekao da za Srbiju nema srećnog rješenja i da predstoji šest mjeseci do godinu dana teške političke borbe za interese zemlje i srpski narod na Kosmetu.

Vučić je naveo da čeka razgovore sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i drugim zvaničnicima koji se interesuju za pitanje Kosmeta.

- Trudićemo se da bude najmanje nepovoljno rješenje, ali nije realno da bude povoljno - rekao je Vučić.

On je naglasio da nije realno misliti da će Njemačka, Francuska, SAD, Italija da promijene svoju odluku o nezavisnom Kosovu, ali je istakao da će se on čvrsto i snažno boriti za interese srpskog naroda na Kosmetu, za državne i nacionalne interese.

Vučić je najavio izgradnju auto-puta prema Gračanici da bi Srbi mogli da zaobiđu Vučitrn i da bi došli do Raške i Niša za samo sat vremena, te da je Srbija za to dobila podršku od EU u vidu 20 odsto grant sredstava.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da je istorijsko pravo Albanaca pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe, Vučić je rekao da je Tačiju dozvoljeno da bude neodgovoran, ali da je smiješno to što govori kako bi ispao veći Albanac od Aljbina Kurtija.