latinica  ћирилица
06/06/2020 |  15:37 | Autor: SRNA

Vojska Srbije promovisala nove savremene uniforme (FOTO)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije, koje su dizajnirane od savremenih materijala, uz savremena rješenja i na osnovu potreba pripadnika raznih rodova vojske.
Nova uniforma Srbije - Foto: SRNA
Nova uniforma SrbijeFoto: SRNA

Vulin je rekao da nikada u istoriji Vojske Srbije vojnici nisu imali veći broj kompleta uniformi i ovako dizajniranih, te dodao da svi, od pripadnika pješadijskih jedinica do pripadnika specijalnih brigada, imaju uniformu prilagođenu njihovim potrebama.

- Svaki pripadnik Vojske Srbije ima najmanje dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje jedan par ljetnjih čizama, jedan par zimskih čizama, jedan par cipela, a ako je pripadnik neke od specijalnih jedinica ima i posebne komplete i uniforme - naglasio je Vulin na prezentaciji u Domu Garde u Beogradu.

Nova uniforma Srbije

Potpukovnik Milan Kulić, iz Sektora za materijalne resurse, rekao je da su za nove uniforme odabrana aktuelna, dobra i savremena rješenja.

- Primjenjene tehnologije odgovaraju aktuelnom trenutku. Stepen zaštite korisnika - od maskirne zaštite do zaštite tijela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i svega ostalog radi obezbjeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka je takav da možemo da budemo zadovoljni u smislu trenutno postignutog stanja - naveo je on.

Kulić je dodao da je osnovni zadatak bio da se u novoj uniformi pripadnici vojske dobro osjećaju i da bude korisna za svoju namjenu.

Nova uniforma Srbije

Posjetioci su mogli da vide uniformu za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice koja ima 26 dijelova u svom kompletu, a ovaj komplet razvila je domaća industrija, dok su u izradi prvi put učestvovali izviđači, diverzanti i padobranci sa svojim iskustvima.

Novi modeli uniformi pokazali su odlične rezultate kako u laboratoriji, tako i na terenu, a nastaviće se i sa praćenjem trendova, kako bi svaki sljedeći model uniforme bio još bolji.

Potpukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije rekao je da se nova uniforma namijenjena pripadnicima Vojne policije M-19, sastoji od 28 dijelova i da ima četiri varijante, u zavisnosti od vrste i uslova zadataka.

Nova uniforma Srbije

On je dodao da neborbene varijante uniforme podrazumijevaju modele za ljetnji, zimski i prelazni period, a da se borbena varijanta kombinuje sa kompletom zaštitne opreme i oružja.