latinica  ћирилица
06/06/2020 |  19:00 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Srebrenica: Bošnjaci dogovorili zajedničkog kandidata, srpske stranke još bez dogovora (VIDEO)

I ovogodišnji lokalni izbori, prema svemu sudeći, donijeće neizvjesnost u Srebrenici, gdje su bošnjačke političke partije već najavile ime zajedničkog kandidata - Aliju Tabakovića. S druge strane srpske političke partije još nemaju zajedničkog kandidata, a aktuelni načelnik Mladen Grujičić, za sada je dobio podršku SNSD-a i NDP-a.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Ko će sjesti u ovu fotelju nakon lokalnih izbora i stupiti na dužnost načelnika opštine Srebrenica - odgovor na ovo pitanje daće oko 11.000 glasača na predstojećim novembarskim izborima.

Oni sa kojima smo razgovarali kažu da je podjeljenost na bošnjački i srpski korpust u Srebrenici realnost.

A nerjetko su upravo zbog podijeljenosti Srbi gubili izbore kao 2012. godine kada je Ćamil Duraković izabran za načelnika Srebrenice.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica istakao je kao realnost da može doći do podjele srpskog glasačkog tijela u ovoj opštini.

Do sada je kandidaturu aktuelnog načelnika podržao SNSD i NDP, a ostale partije trebalo bi da donesu odluku tokom vikenda ili naredne sedmice.

- Srbi u Srebrenii nemaju alternativu, moraju se dogovoriti oko jednog zajedničkog kandidata, pregovori su još u toku - ističe Miloš Milovanović, šef odborničkog kluba SNSD-a u SO Srebrenica.

I dok srpske partije još pregovaraju, uveliko se sprovodi kampanja "Moja adresa Srebrenica", s ciljem registracije Bošnjaka iz dijaspore da glasaju na lokalnim izborima u Srebrenici, kaže Mile Stanojević iz SRS dr Vojislav Šešelj.

- Kada bi samo glasali mještani, odnosno ljudi koji prenoće u Srebrenici, naravno da bi Srbin bio favorit. Bilo je propusta, mi radikali smo 2016. godine izbačeni iz vlasti ali treba podržati srpskog kandidata - jasan je Stanojević.

Iza mene stoje rezultati, kaže, aktuelni načelnik, u protekle četiri godine nije bilo diskriminacije, ulagalo se i u bošnjačka i u srpska sela. Prioriteti su bili zapošljavanje i infrastrukturni projekti.

Procjena je da će na predstojećim lokalnim izborima za pobjedu nekog od kandidata za načelnika opštine biti potrebno oko 5.500 glasova.