X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
06/06/2020 |  19:01 ⇒ 07/06/2020 | 08:40 | Izvor: RTRS

Mjere Vlade "vjetar u leđa" privrednicima Srpske (VIDEO)

Zadržati likvidnost i konkurentnost cilj je koji stoji pred domaćim preduzećima nakon pandemije virusa. Posebno će to biti teško firmama koje su obustavile proizvodnju u martu i aprilu. I većina onih koje nisu prekidale rad, bilježe veliki pad prometa. Ekonomske mjere Vlade Repbulike Srpske trebalo bi da budu vjetar u leđa poslodavcima, kako zbog slabog poslovanja uskoro ne bi morali staviti ključ u bravu.
Privrednici Srpske poslije korone - Foto: RTRS
Privrednici Srpske poslije koroneFoto: RTRS

Zvorničko preduzeće "Obuća" nakon skoro dva mjeseca pauze ponovo radi. Iako im zbog pandemije nije bio zabranjen rad, nedostatak repromaterijala, stopiran izvoz u Italiju i Francusku, nemogućnost da im jedan dio zaposlenih, koji su iz Srbije, dolazi na posao, razlog je zbog kojeg su morali prekinuti proizvodnju u martu i aprilu. Zadovoljni su novim startom.

Ovim ne može da se pohvali veliki broj domaćih preduzeća.

- Imamo jedan značajan broj privrednika koji su već dobili informacije da su narudžbe otkazane od njihovih stranih partnera - rekao je Aleksandar Ljuboja iz Privredne komore Republike Srpske.

Saša Stevanović, ekonomista kao razlog za otkazivanje narudžbi od stranih partnera navodi to što je kriza zbog virusa korona eksternog karaktera i na nju, kako ističe, ne možemo da utičemo. Stevanović kaže da na ono što može da se utiče jeste kako će se posložiti pomoć koja se dobije iz inostranstva i različite programe kojima se pokušava kompenzovati gubitak u privredi.

Za privrednike pogođene posljedicama pandemije Vlada je odlučila da izdvoji više stotina miliona maraka.

Isplata minimalaca, poreza i doprinosa za firme kojima je bio zabranjen rad, finansijska pomoć za one koje su imale znatan pad prometa, samo su neke od ekonomskih mjera.

Republika Srpska uložiće i 25 miliona evra u Garantni fond kao garant onima koji uzimaju kredit.

- Republika Srpska će za obrtna sredstva i nabavku opreme privrednicima dati garanciju od 50 odsto, a drugih 50 odsto snosiće klijent. Milsim da će to podstaći proizvodnju i potrošnju - navela je Zora Vidović, ministarka finansija u Vladi Republike Srpske.

Republika Srpska jedina je imala određeni vid direktne novčane pomoći poslovnoj zajednici i radnicima.

Kakvi će rezultati biti, vidjeće se za nekoliko mjeseci. Iako neizvjesnost postoji, u Vladi se nadaju da bi do kraja ove godine privredu mogli da vrate na nivo prije pandemije virusa korona.