latinica  ћирилица
06/06/2020 |  19:05 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Zašto je poezija Desanke Maksimović ocijenjena kao zastarjela? (VIDEO)

Vijest objavljena u Večernjim novostima izazvala je u javnosti Srbije nevjericu i negodovanje. Naime, kako pišu Novosti, poezija čuvene srpske pjesnikinje Desanke Maksimović isključena je iz školskog programa za učenike trećeg i četvrtog razreda gimnazije. Reakcije su bile gotovo trenutne.
Desanka Maksimović  (ilustracija) -
Desanka Maksimović (ilustracija)

U obrazloženju Odluke Komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kojom se isključuju njena pojedina djela iz nastavnog plana i programa, stoji da se njena poezija ne uklapa u "okvir epohe".

Najviše reakcija izazvao je naknadni prijedlog komisije da se zbirka pjesama "Tražim pomilovanje" ipak uvrsti u nastavni program, ali "kao odjek književne epohe srednjeg vijeka".

- Kada neko kaže da je to riječ zastarjela i da pripada srednjem vijeku, on ustvari, pokazuje da ne zna šta je poezija. Јer, smisao prave poezije je da bude vanvremena i univerzalna i za sva vrenmena. Tako da samo njihova riječ, da ona pripada srednjem vijeku, pokazuje da oni misle da je srednji vijek prošao, a svojom odlukom dokazuju da nije - kategoričan je književnik Matija Bećković.

Zadužbina "Desanka Maksimović" reagovala je pismom Ministarstvu prosvjete, a njihov apel podržali su brojni ugledni književnici.

- Desanka Maksimović je dio kanona srpske književnosti, ona čini taj kanon i čini mi se da to obrazloženje ne stoji. Desanka Maksimović je moderna pjesnikinja. Ona je nesumnjivo najveća srpska pjesnikinja u dvadesetom vijeku. Desanka Maksimović je pjesnikinja koja je imala najveću recepciju u slovenskom svijetu. Ona je naša najprevođenija pjesnikinja, kao što je Vasko Popa naš najprevođeniji pjesnik - rekao je Boško Suvajdžić, član Upravnog odbora Zadužbine Desanke Maksimović.

Reagovao je i ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević, koji je objasnio da odluka Zavoda nije konačna, te da ministarstvo nema obavezu da je prihvati.

Takođe, Šarčević tvrdi da opus Desanke Maksimović ni u kom slučaju neće biti izbačen, nego raspoređen u zavisnosti od procjene stručnjaka kojem uzrastu je primjereniji koji dio.

Tačku, i to doslovno, na raspravu izgleda da je stavila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Oglasila se vrlo jasnom porukom na svom zvaničnom tviter nalogu: "Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka."

Povezane vijesti:

Brnabić: Desanku Maksimović niko nikad neće izbaciti iz prosvjete

Ministar prosvjete Srbije o izbacivanju poezije Desanke Maksimović iz srednje škole